Index Vakbarát Hírportál

Drónokkal a hirtelen szívhalál ellen

2021. október 25., hétfő 07:10

A drónok segítségével célba juttatott automata defibrillátorok életet menthetnek. Erről az Európai Kardiológiai Társaság legutóbbi kongresszusán számoltak be a svéd Karolinska Intézet szakemberei. Az így alkalmazott drónok átlagban két perccel a mentők megérkezése előtt eljutottak a bajba került pácienshez.

A kórházon kívül történő hirtelen szívmegállás esetében pedig minden perc elteltével 7–10 százalékkal csökken a túlélés esélye, így a szó legszorosabb értelmében minden perc számít. Az ilyen betegek átlagos túlélése rendkívül alacsony, mintegy 11 százalék jelenleg, indokolt tehát minden lehetséges módszer megvizsgálása a túlélés esélyeinek javítása érdekében.

Az automata defibrillátorok viszonylag egyszerűen alkalmazhatók akár laikusok közreműködésével is, 

és használatuk jelentősen, mintegy 50–70 százalékkal növeli a túlélés esélyeit kórházon kívül történt hirtelen szívmegállás esetén. Ilyen eszközök egyre nagyobb számban találhatók állandó helyre telepítve is, például iskolák vagy nagyobb rendezvények helyszínein, és vészhelyzetben már sokszor mentettek életet, hazánkban például az Operaház Kőbányai úton lévő Eiffel Műhelyházban, illetve Jász-Nagykun-Szolnok megye egyik iskolájában. Elég azonban sosincs belőlük, ezért drónok segítségével történő célba juttatásuk lehetősége már többször felmerült, de ez az első tanulmány a módszer gyakorlatban történő kipróbálására. 

Sofia Schierbeck, a tanulmány egyik szerzője szerint

néhány éven belül rutineljárás lehet, hogy a riasztást követően automatizált drónokkal juttassák célba az életmentő felszereléseket.

Ez nemcsak automata defibrillátor lehet, hanem például adrenalininjekció, vagy más is. Ezek segítségével már a mentők megérkezése előtt elkezdődhet a beteg ellátása. Mindezek folytán akár életek ezrei menthetők meg évente. Az eljárásnak persze vannak korlátai, például a kedvezőtlen időjárás. A teljes tanulmány a European Heart Journal hasábjain érhető el. 

A cikk szerzője belgyógyász szakorvos, az orvostudományok kandidátusa. 

(Borítókép:  Defibrillátor szállítására használt drón próbarepülés közben a kanadai Salt Spring-szigeten 2019. november 5-én.  Fotó:  James MacDonald / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok