Index Vakbarát Hírportál

Fényalapon működik, egy milliszekundum alatt megvan egy 30 ezer milliárd évet igénylő számítással

2021. október 27., szerda 10:23 | aznap frissítve

Lealázzák teljesítményben nyugati vetélytársaikat Kína legújabb kvantumszámítógépei – állítják a csúcstechnológiai eszközök készítői. Mi több, az egyik szuperkompjúter fotonokat használ számításaihoz, ami a világ leggyorsabb eszközévé teszi:

a Jiuzhang 2 nevet viselő fényalapú gép egy milliszekundum (ezredmásodperc) alatt elvégezni egy olyan számítást, amely a legkeményebb hagyományos számítógépnek is 30 ezer milliárd évébe tellene. 

Csak viszonyításképpen: az univerzum mintegy 14 milliárd éves. 

A számítógép fejlesztőinek vonatkozó, részletes tanulmányait a Physical Review Letters és a Science Bulletin szaklapokban publikálták. 

Fénysebbességű számítások

Pan Csien-vej vezető kutató a Zuchongzhi 2 (Cicsongcsi) kvantumszámítógépről szólván elmondta: a 66 qubites szupravezető eszköz 10 milliószor gyorsabb a világ legerősebb szuperkomjúterénél, és alázza a Google 55 qubites Sycamore nevű, két éve működésbe hozott vetélytársát. Mi több, állítólag a kínai csodagép egymilliószor bonyolultabb számításokat is el tud végezni, mint amerikai kuzinja. 

De a rivaldafény a Jiuzhang 2-n (Csiucsang) van, amelynek bár korlátoltabb az alkalmazási területe, egy hagyományos számítógépnél akár 10²³-szor gyorsabban tud műveleteket végezni

Kiírva, ez 1 00 000 000 000 000 000 000 000. 

Attól viszont nem kell tartani, hogy az új csúcsgépek leváltják a konvencionális eszközöket, ugyanis a két kínai számítógép egyelőre csak védett, különleges környezetben, meghatározott feladatokat tud ellátni, és még elég sokat hibázik. 

A Csiucsang 2-ről itt írtunk bővebben

Az már más kérdés, hogy a Washington Post szerint Pan Csien-vej a kínai állami védelmi vállalatokkal is jó kapcsolatot ápol.

(SCMP)

Rovatok