Index Vakbarát Hírportál

Tényleg merevek a britek, és nincs humoruk a németeknek?

2021. október 27., szerda 06:11

Az európaiak szeretik – és köztük természetesen mi, magyarok is –, ha a szomszédaikról alkotott elképzeléseik hihetőek, még akkor is, ha azok viszont egyáltalán nem igazak. Megnéztük, milyen sztereotípiák jellemzőek a britekre, a németekre, a franciákra és az olaszokra.

A sztereotípia egy csoportról vagy annak a tagjairól kialakított, általánosító jellegű benyomás vagy elképzelés. Korábban a sztereotípiát negatív megkülönböztetési módszerként használták, azonban manapság inkább a sztereotípiák valóságalapját vizsgálják a kutatók. Nézzük a legismertebbeket!

Britek

Az első gondolatunk a britekről – a királynő és az esős idő után – a tea

AMIT A BRITEK KIFEJEZETTEN SZERETNEK, ÉS AZ A SZTEREOTIPIKUS MEGÍTÉLÉS, miszerint MINDENKI MINDIG TEÁT ISZIK TEJJEL, ÚGY NÉZ KI, HOGY IGAZ.

Ott vannak még a piros, emeletes buszok és persze a piros telefonfülkék is. Alapvetően – általában – udvariasak, azonban egyfajta kifinomult sznobizmus és gőg jellemzi a briteket. Némiképp távolságtartóak, ám ezt a merev magatartásformát levetik, ha eleget isznak – márpedig szeretnek sokat inni. Mint a többi nemzet, a britek is imádják a focit, gyakorlatilag megszállottan. 

Ezt a két jó szokásukat gyakran össze is kötik, ezért születhettek olyan karikatúrák, amelyeken egy kalapos fickó egyik kezében sört, a másikban összecsukott esernyőt tart, a ruháján a brit zászló látható, egyik lábával egy labdán támaszkodik, miközben fölötte zuhog az eső. Közben pedig neheztelve nézi, hogy mi történik Európában, ahol a sört ivó németek és a svájcisapkás francia bagettesek egymással veszekszenek.

Németek

Ha kicsit végiggondolnánk, mennyi mindent tudnánk a németekről elmondani, azonnal egy hosszú lista jutna eszünkbe. A németek imádják a sört, és sokat is isznak belőle. Nagyjából 1300 sörfőzdéjük van, de a pláne, hogy vannak bizonyos templomaik is, ahol régóta sörfőzéssel foglalkoznak. A sörön túl egy másik ismert sztereotípia a németekről, hogy szabálykövetők, és szeretik a precizitást. 

A Deutsche Welle korábban írt a németek precizitásának történetéről, amiből kiderül, hogy valójában az egykori Porosz Birodalom alatt kialakult katonai strukturáltság eredménye ez. 

Az 1871-es német egység létrejötte után a köztisztviselők és katonák számára katalógust írtak, amelyben szerepelt

elsajátítása. A németek 150 évvel később is betartják ezeket az egykori szabályozásokat.

A The Guardian elemzése szerint a németekre úgy gondolnak, hogy keményen dolgoznak. Ők azok, akik megőrülnek az autókért, a britekhez hasonlóan imádják a futballt, fegyelmezettek, azonban humoruk, az nincsen. Például összehasonlítva Angela Merkel német kancellár megjelenését Silvio Berlusconi egykori olasz miniszterelnökével, úgy vélhetnénk, hogy a német kancellár jóval merevebb és formálisabb. Rainer Erlinger német újságíró a következőt írta:

Ha a németeknek valóban van humorérzékük, akkor azt fel kell vésni a naptárba.

Franciák

Egy francia most úgy jelenik meg előttünk, mint egy svájcisapkát viselő, bicikliző és bagettjét a csomagtartóján tartó bajszos férfi. Vagy pedig a francia nők, akik parfümfelhőbe burkolóznak a megtestesült elegancia képviselőiként. Mindezek alapján akár azt is elmondhatjuk róluk, hogy ők a világ legszerelmesebb alkatai. 

Persze azt is jól ismerjük már, hogy mindig lázadoznak, sztrájkolnak – gyakorlatilag a nagy francia forradalom óta ez a kép élhet bennünk. 

Akár még azt is hallhattuk barátainktól, akik jártak már több francia vendéglőben, hogy a pincér nem volt elég udvarias.

Erre az elemzések azt a választ tudták felhozni, hogy a francia pincéreknek nagyon fontos, hogy az érkező vendég is udvarias legyen, ezzel biztosítva a kölcsönös jó viszonyt. De más ország vendéglősei is bizonyára hasonlóan gondolkodnak.

Olaszok

A The Guardian szerint az olaszok rengeteget beszélnek, de ennek a különlegessége, hogy nem egymást akarják hallgatni, hanem a saját hangjukat. Ezenkívül az elegancia és a foci imádata igazán jellemző az olaszok többségére. 

De a leglátványosabb az odalátogató számára, hogy elképesztően szenvedélyesek. 

Ilyenformán érezhető, hogy az olaszok a futballtól a divatig mindent komolyan vesznek – és ez nem azt jelenti, hogy nincs humoruk. De a legszenvedélyesebben mégis az ételeikhez állnak, és láthatjuk is, hiszen kinek ne jutna eszébe azonnal a pizza vagy a spagetti. 

Az olaszokról még nagyon sokféle sztereotipikus megnyilvánulás olvasható. A Super Mario térhódítása eleve elrendelte, hogy az emberek azt gondolják, minden olasz férfi fekete hajú vízvezeték-szerelő, és mindennapjukat teknősökre és gombákra ugrálva töltik, hogy megmentsék a hercegnőt.

  (Borítókép: Pincérnők Berlinben 1925 körül. Fotó: FPG / Getty Images)

Rovatok