Index Vakbarát Hírportál

Képes a szűznemzésre a veszélyeztetett kaliforniai kondor

2021. október 30., szombat 14:33

A veszélyeztetett kaliforniai kondor is képes a szűznemzésre. A San Diegó-i Állatkert vadvédelmi szervezetének kutatói szerint 2001-ben és 2009-ben két hím fióka kelt ki egy-egy meg nem termékenyített tojásból. Genetikai vizsgálatok szerint a két fióka egyike sem állt rokoni kapcsolatban hímmel, csak az anyjával – számolt be az MTI.

A vizsgálatról beszámoló tanulmány csütörtökön jelent meg a Journal of Heredity című tudományos lapban. Ez az első eset, amikor a kaliforniai kondor (Gymnogyps californianus) aszexuális reprodukciójáról számolnak be, holott az úgynevezett partenogenezis más fajok esetében már ismert. Előfordul például cápáktól kezdve méheken át a komodói varánuszig számos fajnál.

Madaraknál viszont általában csak akkor történik meg, ha a nőstények nem állnak kapcsolatban hímekkel. Ebben az esetben viszont mindegyik nőstény kondor párosodott korábban hímekkel, 34 utód született a tojásaikból. Mindkét nőstény egy-egy termékeny hímmel élt együtt abban az időszakban is, amikor a partenogenezissel fogant tojásokat rakta.

A szakértők úgy vélik, ez lehet a szűznemzés első olyan esete madárnál, amikor a nősténynek van kapcsolata hímmel.

A felfedezések nyomán felvetődik a kérdés, hogy ez vajon észrevétlenül megtörténhet-e más fajoknál is

– mondta Oliver Ryder, a tanulmány társszerzője, a San Diegó-i Állatkert vadvédelmi szervezetének genetikusa.

A háromméteres szárnyfesztávolságú kaliforniai kondorok Észak-Amerika legnagyobb repülő madarai. Egykoron nagy számban éltek a nyugati parton, az 1980-as évekre azonban már csak 22 példány maradt. Az amerikai kormány befogta és állatkertekben helyezte el őket, hogy fogságban szaporítsa az állatokat. San Diegóban mintegy 160 egyed kelt ki.

(Borítókép: Kaliforniai kondor. Fotó: Daniel Acker / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok