Index Vakbarát Hírportál

Ezerévesnél is idősebb maja kenut találtak Mexikóban

2021. október 31., vasárnap 16:20

Több mint ezeréves, igen jó állapotban fennmaradt maja kenura bukkantak a régészek Mexikó déli részén, adta hírül a Reuters.

Búvárrégészek találtak rá egy édesvízzel telt kútszerű karsztképződményben (cenote) a kenura, miközben feltárási munkákat végeztek egy tervezett vasútvonal nyomvonalának mentén, közel az egykori maja város, Chichen Itza romjaihoz. A térség rendkívül sok ilyen, minitóhoz hasonlító cenotével rendelkezik, a maják ezeket a természeti képződményeket szent helyként tisztelték.

A felfedezett facsónak 1,6 méter hosszú, 80 centiméter széles és 40 centiméter magas, a becslések szerint valamikor időszámításunk szerinti 830 és 950 között, tehát a maja aranykor végének környékén készíthették. A csónak korának meghatározásában a párizsi Sorbonne Egyetem szakértői segítették a mexikói hatóságokat, a kutatók háromdimenziós modellt is készítettek a kenuról, hogy reprodukálhassák a könnyebb tanulmányozás érdekében.

Úgy vélik, a csónakot vízméréshez vagy valamilyen rituáléhoz használhatták. A lelet páratlan a maga nemében, mivel ez az első kenu, melyet teljes egészében és ilyen jó állapotban találtak meg a Yucatán-félsziget maják által egykor lakott térségében.

A maja vasútvonal, melynek előkészítése során a leletre bukkantak, Mexikó turizmusának fellendítésében játszik majd fontos szerepet a tervek szerint. A 2024-re átadni tervezett vasútvonal 1500 kilométer hosszú lesz, nagy része a Yucatán-félszigeten halad majd át, és évi hárommillió turistával számolnak rajta.

Rovatok