Index Vakbarát Hírportál

A spermaszámot is képes befolyásolni a szennyezett levegő egy kutatás szerint

2021. október 31., vasárnap 22:00

Sokféle betegség és állapot kialakulásáért tehető felelőssé a szennyezett levegő, melyek között az elhízás, a diabétesz és a meddőség is szerepel. Az állapotot a szennyezett levegőt érzékelve a stresszüzeneteket küldő agyműködés okozza – írja a MedicalXpress.

A cikk szerint a Marylandi Egyetem kutatói nemrég arra felfedezésre jutottak, hogy a szennyezett levegő csökkenti a spermaszámot az egerekben, ami egy agyi gyulladásos folyamat elindulásával kezdődik meg.

Eredményeink azt mutatták, hogy a légszennyezés okozta károkat – a spermiumok számát illetően – orvosolni lehet egy, az egerek agyában levő gyulladásos marker eltávolításával, ami arra utal, hogy képesek lehetünk olyan terápiák kifejlesztésére, amelyek megelőzhetik vagy visszafordíthatják a légszennyezés termékenységre gyakorolt káros hatásait

– mondta Csekang Jing, az egyetem orvostudományi tanszékének adjunktusa, a tanulmány vezető szerzője.

Az elmúlt évtizedekben világszerte megfigyelték a férfiaknál a spermaszám csökkenését, ennek magyarázatát most a tudósok kutatják.

A tanulmány megállapítja, hogy a világ lakosságának mintegy 92 százaléka olyan területen él, ahol meghaladja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározott minimális biztonsági előírásokat a két és fél mikrométernél kisebb átmérőjű finom részecskék szintje. Ezeket a részecskéket az autók kipufogói, a gyárak, az erdőtüzek és a szilárd tüzelés bocsátják ki.

Korábbi kutatások azt is megállapították, hogy nem minden alkalommal okoz gyulladást a szennyezett levegőnek való kitettség az egereknél a herékben. Egyben arra is utaló jelet találtak, hogy a jelenség hátterében másfajta mechanizmusok állhatnak.

Rovatok