Index Vakbarát Hírportál

Erről az elképesztő égi jelenségről maradt le Magyarországon

2021. október 31., vasárnap 11:39

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) két napja figyelmeztetett arra, hogy hatalmas, X1-es erősségű napkitörés történt a Naprendszer központi csillagában, ami az eddigi legnagyobb volt a jelenlegi napciklus idején. 

A NASA napdinamikai obszervatóriuma valós idejű videón rögzítette a kitörést, amely fajtája szerint úgynevezett koronakidobódás volt, és attól lehetett tartani, hogy a napkoronából származó részecskék beléphetnek bolygónk légkörébe, ami akár áramkimaradást és kommunikációs zavarokat is okozhatott volna.

Bár az X osztály a legnagyobb erősségű napkitöréseket jelöli, az 1-es erősség ebben a kategóriában a legalacsonyabb. Nem csoda, hogy végül a kitörést kísérő geomágneses vihar is gyengébb volt. Ennek erősségét G-vel és a mellé írt értékkel jelzik. Megmutatjuk, milyen a G1-től G5-ig tartó skálán az e viharok által kiváltott fényjelenségek intenzitása.

Az előrejelzések G3-as vihart prognosztizáltak, ami alapján még az 50. szélességi körnél is felbukkanhatott volna az aurora borealisként ismert északi fény. Ez azt jelenti, hogy nemcsak otthonában, Skandináviában, de Németország, Lengyelország, sőt Csehország és Szlovákia felett is sokan lesték a felbukkanását. Ami Magyarországot illeti, minimális esély nálunk is volt arra, hogy láthassunk némi derengést az északi égbolton, de végül térségünkben hiába vártuk. A Skócia északi részén élőknek már jóval több szerencséjük volt.

Rovatok