Index Vakbarát Hírportál

Beteg lett az egyik űrhajós, tovább csúszik az űrállomás legénységének cseréje

2021. november 2., kedd 10:22

Újból elhalasztotta a NASA és a SpaceX a Crew-3 misszió indítását. A négy asztronautának az eredeti menetrend szerint október 31-én kellett volna elindulnia a Nemzetközi Űrállomásra, hogy leváltsák az ott hat hónapja szolgálatot teljesítő Crew-2 misszió legénységét.

Az indítást a rossz időjárási viszonyok miatt október 31-ről először november 3-ra halasztották, most pedig bejelentette a NASA, hogy

betegség miatt tovább csúszik a start.

Leghamarabb november 6-án, szombaton indulhat el a váltás.

Ez az első alkalom az elmúlt harmincegy évben, hogy betegség miatt kell elhalasztani egy missziót. Utoljára 1990-ben, az Atlantis űrsikló egyik repülését kellett csúsztatni, amikor a parancsnok, John Creighton beteg lett. Akkor napokig tartották a Földön az űrsiklót és a legénységet az egészségügyi probléma, illetve kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt, mielőtt a küldetés elindulhatott.

A NASA nem közölte, hogy a Crew-3 négytagú legénységéből ki betegedett meg, sem azt, hogy pontosan mi a probléma. Az űrügynökség annyi információt hozott csupán nyilvánosságra, hogy a kisebb egészségügyi probléma nem vészhelyzet, és nem Covid–19-fertőzés. Ennek ellenére a floridai űrközpontban mind a négy asztronauta orvosi megfigyelés alatt karanténban kell hogy maradjon az elkövetkező napokban.

A SpaceX és a NASA negyedik közös küldetésén négy űrhajós, Matthias Maurer (ESA), Thomas Marshburn (NASA), Raja Chari (NASA) és Kayla Barron (NASA) repülnek majd egy Falcon 9-es hordozórakéta által indított Crew Dragon kapszulában. A négy űrhajós a floridai Kennedy Űrközpontból indul az ISS-re, ahol hat hónapot töltenek majd tudományos kísérleteket végezve.

(Borítókép: A Nemzetközi Űrállomás 2011. május 29-én. Fotó: NASA / Getty Images)

Rovatok