Index Vakbarát Hírportál

Fotós alkalmazás tönkretételével vádolják a Facebookot

2021. november 6., szombat 14:03

Megnézték a funkciókat, ami tetszett, lemásolták, majd eltaposták a céget.

Az időközben megszűnt Phhhoto alkalmazás fejlesztői azzal vádolják a világ legnépszerűbb közösségi oldalát, hogy érdeklődést színlelve ellopta újító funkcióikat, majd tönkretették őket. A Phhhoto cégalapítói, Champ Bennett, Omar Elsayed és Russell Armand szerint a Messenger csevegőprogramba és Instagramba épített bumeráng mikrovideó formátum ötletét tőlük lopta a Facebook.

Az alkalmazás 2014-ben indult, és 2017-ben szűnt meg. A csúcson 3,7 millió felhasználója volt, közöttük szélesebb körben ismert celebek, mint Beyoncé és Chrissy Teigen. A Facebook alapítója, Mark Zuckerberg és munkatársai 2014 augusztusában jelentek meg a platformon, hogy kipróbálják a funkcióit. Ezt követően az óriáscég stratégiai partnerségekért felelős vezetője 2015-ben kereste meg a céget azzal, hogy „nagyon menők”, és felajánlotta, hogy beépítenék az általuk fejlesztett technikát a Messengerbe.

A két cég együttműködése végül jogi viták miatt zátonyra futott. A Phhhoto alkalmazás Instagram-fiókját ezt követően letiltották, és bevezették a klónozott bumeráng videót. Az egykori alapítókat a Facebook ellen versenyellenes viselkedés miatt indított perek bátorították fel, és sérelmeikért nem közölt összegű kártérítést megállapítását kérik.

A nevét időközben Metára változtató Facebook szóvivője a vádakat alaptalannak nevezte, és közölte, hogy megvédik igazukat a bíróság előtt.

(Business Insider, The Verge)

Rovatok