Index Vakbarát Hírportál

Ismeretlen tárgy lebeg a nemrég fellőtt kínai műhold közelében

2021. november 6., szombat 11:20

A fegyverkezés miatt egyre feszültebb a hangulat az űrben.

Az Egyesült Államok űrhadereje egy ismeretlen új tárgyat fedezett fel az október végén felbocsátott kínai műhold, a Sicsan–21 közelében. Az amerikaiak szerint a tárgy egy műholdak geostacionárius pályára állításához használatos rakéta-segédhajtómű lehet, ezeket azonban munkájuk végeztével a légkörbe manőverezik, hogy ne jelentsenek veszélyt más műholdakra.

A Sicsan–21-et a sanghaji űrtechnológiai akadémián tervezték, és a szeptemberi Zhuhai nemzetközi légi bemutatón láthatta először a nagyközönség. Az űreszköz fő funkciója a kínai állami média jelentései szerint az űrszemét elhárítása.

A radarokon feltűnő objektum akár az űrszemét elhárításának tesztelésére is szolgálhat, de Kína nem szokott bővebb tájékoztatást adni űrprogramjáról, miközben az új lendületet kapó fegyverkezés miatt a felek egyre feszültebben figyelik egymás űrbéli tevékenységét.

Az elmúlt években például az USA 271 kémműhold megközelítette a kínai Sicsan–20 műholdat, míg az orosz Luch/Olymp 1,8 kilométerre közelített meg egy amerikai kereskedelmi műholdat. Mint ismert, Kína nemrégiben kifejezetten műholdak elpusztítására fejlesztett fegyvert is bemutatott. Az amerikai űrhaderő helyettes vezetője ezért november elején egy olyan nemzetközi forródrót létrehozását kezdeményezte, amelyen keresztül a felek tisztázhatják az esetleg félreértéseket.

(Futurism, SpaceNews)

Rovatok