Index Vakbarát Hírportál

Magyar dózismérőt használ a NASA az űrben

2021. november 8., hétfő 14:39

Az Energiakutatási Kutatóközpont (EK) Űrkutatási Laboratóriumának dózismérőit viszi magával a Nemzetközi Űrállomásra a tervek szerint november 10-én induló Crew-3 misszió.

A két szettnyi dózismérővel az űrállomás jelenlegi sugárzási terét térképezik majd fel a DOSIS-3D, kozmikus sugárzást vizsgáló kísérletsorozat 19. küldetésén. Az egyik szett az európai modulban, a másik az amerikai és az orosz szegmensben végzi majd a méréseket. Az azonos detektortípusokkal, sztenderd összeszerelésben készült doziméterek segítségével a szimultán mérések pontos képet adnak az ISS aktuális sugárzási adatairól. 

A doziméterek installálása az ISS-en egyike lesz a Crew-3 háromszáznál is több tudományos feladatának, melyet fél éves küldetésük során el kell végezniük.

Az űrállomás moduljai eltérő árnyékolást kaptak, így más-más dozimetriai értékek várhatók például attól függően, hogy milyen vastag az adott szegmens fala, vagy hol helyezkedik el, hány másik modul van körülötte. Az ISS-en mérhető sugárzást több dolog is befolyásolja, köztük a naptevékenység, illetve az ISS pályamagasságának növekedése vagy csökkenése is.

Az eredeti tervek szerint a Crew-3-nak, így a dózismérőknek is már az ISS fedélzetén kellene lenniük, ám a nem megfelelő időjárási körülmények és betegség miatt a start többször is halasztva lett.

A doziméterekről és a detektorokról az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat honlapján képeket is meg lehet nézni.

Rovatok