Index Vakbarát Hírportál

Óriási aszteroida közelít a Föld felé

2021. november 8., hétfő 15:27

A NASA szerint bolygónk felé közelít egy óriási aszteroida, a 4660 Nereus, amely egy hónap múlva érhet a Föld közelébe. 

Az Eiffel-torony magasságához hasonló átmérőjű, a NASA által „potenciális veszélynek” tekintett égitest várhatóan december 11-én közelítik meg a Földet. Aggodalomra azonban nincs ok: 

az amerikai űrügynökség szerint a Nereus pályája nem keresztezi a földét.

Az égitest várhatóan 2,4 millió mérföldre fog elhaladni bolygónk mellett. Mindemellett a Nereusra érdemes lesz figyelniük a csillagászoknak, ugyanis a következő évtizedekben körülbelül 12 alkalommal a Föld közelében haladhat el az égitest. 

Legközelebb várhatóan négy évtized múlva, 2060 február 14-én jön majd: akkorra becslések szerint 746 ezer mérföldre lesz a Földtől (ez alig több, mint háromszorosa a Föld és a Hold közti 239 ezer mérföldes távolságnak). 

A világ űrügynökségei komoly erőfeszítéseket tesznek azért, hogy minél hatékonyabb védelmet fejlesszenek ki az aszteroidák ellen. Az óvatosság nem indokolatlan, ugyanis időről időre érkeznek olyan égitestek a Föld közelébe, amelyeket előzőleg nem észlelnek. Október 24-én például éppen csak elkerülte a Földet egy kisebb aszteroida, amely háromezer kilométeres magasságban hasított el az Antarktisz felett.

(via Independent)

Rovatok