Index Vakbarát Hírportál

Lengyel őrizetben a REvil hackercsoport egyik feltételezett tagja

2021. november 9., kedd 14:07

A zsarolásra szakosodott csoport többek között híresebb áldozatai egy Apple beszállító és a svéd Coop.

Az amerikai igazságügyi minisztérium közlése szerint októberben Lengyelországban letartóztatták a különböző számítógépes bűncselekmények elkövetésével vádolt Jaroszlav Vaszinszkijt. Az ukrán állampolgárságú férfi a REvil kiberbűnözői csoport tagja és jelenleg kiadatására várnak. 

Az amerikai igazságügy a letartóztatással egy időben a hackerekhez köthető 6,1 millió dollár értékű kriptovalutát foglalt le az FTX online kriptovaluta-kereskedő rendszerben. A lefoglalt kriptovaluta az orosz állampolgárságú Jevgenyij Poljanyiné volt, akit augusztus óta szintén a REvil tagjaként köröznek.

Vaszinszkij elfogása során két további meg nem nevezett személyt is letartóztattak, akiknek közük lehet a hackercsoporthoz.

Az Egyesült Államok az zsarolóvírusos támadások okozta súlyos károk nyomán az elmúlt hónapokban komoly energiákat mozgósításába kezdett és 10 millió dolláros jutalmat ígér annak, aki egy REvil vezér letartóztatásához vezető információt szolgáltat, de 5 millió dollárral díjazzák azt is, aki olyanokról tud, aki a csoportnak próbál dolgozni.

Az amerikai pénzügyminisztérium jelentése szerint REvil volt az egyik legtöbb kárt okozó kiberbűnözői csoport. Idén nyáron a céges informatikai szolgáltatásokat nyújtó Kaseya rendszerét feltörve, annak 1500 ügyfelét zsarolták meg, köztük például a svéd Coop áruházláncot. Tavasszal pedig az Apple-t zsarolták az új MacBookok beszállítójuktól ellopott terveinek kiszivárogtatásával. Megzsarolták továbbá a szintén elektronikai gyártó Acert és egy francia kozmetikai céget, továbbá kozmetikai sebészet pácienseinek adatait és fotóit.

Az amerikai titkosszolgálatok, az FBI, és a kiberparancsnokság együttműködésben októberben kezdték meg a csoport felszámolását a weboldaluk lekapcsolásával, miközben kedvenc betörési taktikáikat fordították ellenük.

(The Verge)

Rovatok