Index Vakbarát Hírportál

Mutatjuk Curtist, a világ legkoraszülöttebb életben maradt csecsemőjét

2021. november 10., szerda 19:45

Elnézve Curtis Means mai képeit, el se hinnénk, hogy az alabamai kisfiú mindössze 21 hétre és egy napra született meg, és kevesebb mint fél kilogrammot nyomott világra jöttekor. Ezzel ő lett a csúcstartó a Guinness World Records „legkoraszülöttebb” életben maradt csecsemője kategóriájában. 

A UAB Kórház szerdán jelentette be, hogy a 2020. július 5-én 420 grammal született apróság az új rekordtartó. A kiírt dátumhoz képest 

132 nappal született korábban ikertestvérével együtt,

aki viszont nem maradt életben.

Bár kezelőorvosa, Brian Sims szerint az ilyen korán született gyerekeknek szinte semmi esélyük nincs a túlélésre, Curtisnek mégis sikerült, ma már egészséges 16 hónapos kisfiú. 


A rekorder gyerkőc azonban egyre erősebb és erősebb lett, míg végül 275 nap után hazaengedhették a kórházból, jóllehet terápiás segítségre volt szüksége ahhoz, hogy enni tudjon.

Egy terhesség a 40. héten számít teljesen kihordottnak, Curtis anyjánál, Michelle Butlernél azonban a félidőn alig túljutva indult be a szülés. A UAB Kórházba vitték, ahol életet adott két gyermekének. Az ikerpár kislány egy nappal később meghalt, a fiút viszont három hónap elteltével le tudták venni a lélegeztetőgépről, és áprilisban térhetett haza testvéreihez.

Curtis alig egy nappal szárnyalta túl a korábbi rekordert. Az egy hónappal korábban világra jött wisconsini Richard Hutchinson 21 hétre és két napra született, az ő világrekordját überelte. 

Rovatok