Index Vakbarát Hírportál

Kihalás szélén álló vörösnyakú ludat lőttek le a Hortobágyon

2021. november 10., szerda 19:38

Világszerte veszélyeztetett vörösnyakú ludat lőttek le a Hortobágyon – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

A Hortobágyi Nemzeti Park területén november 5-én találták meg az elpusztult vörösnyakú ludat, amelyről a vizsgálatok során kiderült, hogy

testében ólomsörét volt.

A vörösnyakú lúd a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján a sérülékeny besorolású fajok közé tartozik, világállománya csökkenő, mindössze 18–19 ezer pár.

A faj átvonuló- és telelőterülete részben a klímaváltozás következtében fokozatosan nyugatra tolódik, így Magyarország szerepe és felelőssége is jelentősen nő a nemzetközi védelem terén

– hangsúlyozza közösségi oldalán a természetvédő szervezet.

A vörösnyakú lúd állományának magyarországi súlypontja a Tiszántúlon található, így ezeken a területeken kiemelt szerepe van a vadászati korlátozásnak, hiszen a fokozottan védett lúdfaj szinte minden alkalommal a vadászható nagy lilik csapataihoz társul, sok esetben pedig a védett területeken kívül táplálkozik.

Publikált kutatások alapján a vörösnyakú lúd október végén érkezik a térségbe, a vonulási csúcs általában novemberben észlelhető, decemberben pedig jelentősen csökken az állományuk, ezért különösen fontos lenne a faj szempontjából kiemelt területeken a vadászati korlátozás fenntartása. 

Annak érdekében, hogy a veszélyeztetett faj kilövése a jövőben ne ismétlődhessen meg, az MME azt kéri egyebek között az Agrárminisztériumtól, hogy szüntessék be a vadlúdvadászatot az érintett Natura 2000 különleges madárvédelmi területeken; készítsék el a vörösnyakú lúd fajmegőrzési tervét; és indítsák be a közös, vadászati, mezőgazdasági és természetvédelmi szakmai programot az illegális lelövések megelőzése érdekében.

A vadászati szabályozás az idei évig figyelembe vette a természetvédelmi elvárást, hiszen a tiszántúli megyékben a vadlúdvadászat az országos vadászati idényhez képest szűkített időintervallumban, december 1. és január 31. között volt lehetséges. Ez megváltozott, az egész ország területén egységesen október 1-től lehetséges a vadlúdvadászat.

Rovatok