Index Vakbarát Hírportál

Fennáll a lehetőség, hogy felbukkan a szupermutáns

2021. november 13., szombat 13:51

A delta-variáns három alvariánsa is megjelent 2021 júniusában. Az egyik, az AZ 4.2 nevű változat már jelen van például Romániában és Lengyelországban. Előfordulása semmilyen konkrét intézkedést nem követel, megfigyelés alatt álló variánsról van szó – mondta el Kemenesi Gábor, Junior Prima díjas biológus, víruskutató, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának adjunktusa a delta-mutáció nemrég Szlovákiában megjelent új vírustörzséről.

Hozzátette:

A delta-alvariánsokkal kapcsolatban ma még sokkal több kérdésünk van, mint válaszunk, a legfontosabb pedig az, hogy képes-e valamelyik kikerülni a szervezet immunválaszát. Ebben az esetben ugyanis lerombolhatják az oltások hatását.

A szakértő azt is elmondta a 168 Órának, hogy a dél-afrikai mutáció a leghatékonyabb abban, hogy kikerülje az immunrendszer korábbi variánsokra kiépített védelmét. Mégsem tudott dominánssá válni, mert voltak olyan, fertőzőképesebb variánsok, amelyek ki tudták szorítani – fűzte hozzá.

A legrosszabb hír egy gyorsan terjedő és egyben immunkerülő »szupervírus« megjelenése lenne. De az új változatok esetében egyelőre nem látjuk, járványügyi jelentőségük egyelőre nincs

– mondta Kemenesi Gábor, aki szerint úgy látszik, mintha a világ kormányai nem fognák fel: mindaddig, amíg a járvány ellen nem lépünk fel összehangoltan, egyre fokozódik a veszély, hogy újabb, veszélyes variánsok jelennek meg. Ha nem figyelünk oda a hátrányos helyzetű kontinensekre és régiókra, akkor mi magunk termeljük ki ezeket a vírustörzseket – tette hozzá.

Így egy nap megjöhet a hír, hogy létrejött a „szupermutáns”. Szerencsére a tudósok készülnek erre az eshetőségre is. Olyan részletességgel rajzolták fel a vírus megtapadásáért felelős tüskefehérje térképét, hogy tudjuk, hogy egy következő vakcinába milyen tüskefehérje mRNS-ét kell beépíteni, hogy védjen a szupermutáns ellen is – magyarázta Kemenesi Gábor.

Az adjunktus az újabb hírekre reagálva közölte: nem fenyeget az a veszély, hogy a megfertőződött háziállatok visszafertőzhetik az embereket:

Kísérleti körülmények között a cicák át tudták fertőzni egymást. Olyan esetről viszont egyáltalán nincs tudomásunk, amikor visszafertőzték volna a gazdáikat. Ma már meggyőző mennyiségű adat bizonyítja, hogy a háziállatoktól nem kell félnünk.

Rovatok