Index Vakbarát Hírportál

Újabb elismerést kap Karikó Katalin

2021. november 15., hétfő 18:09

Karikó Katalin kutatótársával, Drew Weissmannal és Pieter Cullis kanadai biokémikussal, molekuláris biológussal megosztva kapta az idei Mahidol herceg-díjat. Ezt az elismerésről döntő thaiföldi alapítvány közölte.

A thai királyi család által 1992-ben létrehozott alapítvány honlapján olvasható indoklás szerint Karikó Katalin és Drew Weissman együtt dolgozott az mRNS-technológián és annak orvosi alkalmazásán.

2006-ban felfedezték, hogy az mRNS-ben lévő nukleozidok módosítása csökkentheti az idegen RNS-sel szembeni sejtreakciókat. Ezek a reakciók akadályozták az mRNS alkalmazását a betegségek megelőzésében és kezelésében, írta a távirati iroda. 

Közös kutatásaik vezettek a pszeudouridin felhasználásához az új technológiában, ami fontos szerepet játszott koronavírus elleni vakcinájuk gyors kifejlesztésében.

A vancouveri British Columbia Egyetemen kutató Pieter Cullis munkája is kapcsolódik a koronavírus elleni vakcinákhoz: a professzor úttörő a lipid nanorészecskék kutatása területén, amelyeket az orvostudományban különféle alkalmazásokban használnak, például rákellenes gyógyszerek bejuttatására a daganatos szövetekbe anélkül, hogy túlzott toxicitást okoznának a normál szövetekben. Ezt a technikát sikeresen alkalmazták a Covid–19-világjárvány leküzdésére használt mRNS-vakcinák kifejlesztése során is.

Rovatok