Index Vakbarát Hírportál

Hamarosan ez a szakma lesz a legkeresettebb a klímaváltozás miatt

2021. november 15., hétfő 12:00

Egy amerikai tanulmány szerint sokkal több szélturbina- és napelemszerelőre lesz szükség a nem túl távoli jövőben, illetve az ápolók iránti kereslet is nőni fog a munkaerőpiacon. 

A kutatás szerint alig egy évtized alatt nagy átalakulás lesz a munkaerőpiacon, ami leginkább a robotizálás és a mesterséges intelligencia széles körben való alkalmazásának lesz köszönhető.

A szakemberek szerint 2030-ban 68 százalékkal több szélturbina-technikusra lesz szükség, mint napjainkban, ezzel együtt a megújuló energiaforrások növekvő mértékű felhasználása miatt nőni fog a napelemek felszerelésével foglalkozó szakemberek iránti igény is, méghozzá 52 százalékkal. 

A kutatás még két területnek, az informatikának és az egészségügynek jósol szép jövőt. Adatbiztonsági szakemberekből 33, adatbázis-kezelőkből 31, programozókból pedig 27 százalékkal többre lesz szükség az évtized végén.

Míg az egészségügyben sokkal nagyobb lesz a szakmai és a társadalmi, illetve az anyagi megbecsültsége az ápolóknak, a kereslet irántuk 52 százalékkal nő, a fizikoterápia terén 35, az egészségügyi menedzsment területén pedig 32,5 százalékos növekedést jósolnak.

Járványügyi szakemberből is többre lesz szükség, a jelenleginél közel harminc százalékkal. Logopédusnak és állatidomárnak is érdemes tanulni, mindkét foglalkozás művelői iránt 28 százalékot meghaladó mértékben nő majd az igény. 

(via Maszol)

Rovatok