Index Vakbarát Hírportál

Türkizbe borul ma a világ

2021. november 17., szerda 07:00

Hiányzik a méhnyakrák elleni oltóanyag a világ 80 országában, ahol a megbetegedések kétharmadát észlelik - hívta fel a figyelmet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a méhnyakrák elleni szerdai akciónap alkalmából.

 A világszervezet pontosan egy éve tűzte ki célul, hogy a világ országai 2030-ig gyakorlatilag felszámolják a méhnyakrákot, az elsőt a daganatos betegségek közül. A terv szerint ezen határidőig az összes lány 90 százalékát be kellene oltani a humán papillomavírus (HPV) elleni vakcinával, a 35 és 45 év közötti nők 70 százalékát át kellene szűrni, a betegség által érintettek 90 százalékát pedig kezelésben részesíteni.

Az oltóanyag jelenleg 115 országban áll rendelkezésre, héttel több országban, mint tavaly.

Az esetek kétharmadát adó 80 országban azonban még hiányzik a hozzáférés az oltáshoz - közölte szerdán a WHO.

Világszerte évente több mint 300 ezer nő hal meg méhnyakrákban, 90 százalékuk az alacsony vagy közepes jövedelmű országokban, holott korán felismerve a betegség gyógyítható.

Megvannak az eszközeink ahhoz, hogy a méhnyakrák a múlt részévé váljon, de a cél elérése érdekében hozzáférhetővé kell tennünk az eszközöket mindazoknak, akiknek szükségük van rá

- idézte a WHO közleménye a szervezet vezetőjét, Tedrosz Adhanom Gebrejeszuszt.

 Tavaly világszerte a 9-14 éves lányok 13 százaléka kapta meg a HPV-oltást, a koronavírus-járvány miatt 2 százalékponttal kevesebb, mint egy évvel korábban - közölte a WHO. 

A szerdai akciónapon a méhnyakrák elleni küzdelem jegyében türkiz színben világítják ki a világ 100 híres építményét vagy természeti látványosságát, köztük a pekingi Mennyei palotát és a Niagara-vízesést.

Rovatok