Index Vakbarát Hírportál

Szelfivideós azonosítást kér az Instagram néhány felhasználójától

2021. november 18., csütörtök 06:05

Arra kéri az Instagram bizonyos felhasználóit – azokat, akiknél felmerülhet a gyanú, hogy nem valódi személyek, hanem csak algoritmusok –, hogy egy szelfivideó készítésével mutassák meg több oldalról is arcukat, ezzel igazolva, hogy emberek, nem pedig botok.

A közösségi oldal ezzel szeretné megnehezíteni a felületén terjedő, robotok által generált felhasználói fiókokat, melyek üzenetekkel, kommentekkel spammolnak, illetve mesterségesen generálnak magas követőszámokat bizonyos fiókoknak. Gondoljunk példaként a napok óta a magyar felhasználók körében terjedő átveréskampányra, melyben ismeretlen – vélhetően bot- – fiókok jelölik meg az Instagram-fiókokat olyan bejegyzések alatt, melyekben azt hirdetik, hogy Dyson Supersonic hajszárítót nyertek a megjelöltek.

Az Instagram közölte információk szerint azért jelenhet meg néhány valódi felhasználónál is a felszólítás a videós azonosításra, mert a rendszerük úgy érzékelte, az adott profil botokhoz hasonló viselkedést tanúsított, például hirtelen rengeteg más fiókot követett be.

A szelfivideós azonosítást az XDA Developers szerint tavaly kezdte el tesztelni az Instagram, viszont technikai nehézségekbe ütköztek, ezért nem vezették be széles körben a funkciót. A Twitteren több felhasználó is jelezte az elmúlt napokban, hogy a fiókjuk kizárta, majd arra kérte őket, azonosítsák magukat videó segítségével.

Az Instagram 30 napon át megőrzi a videót, ugyanakkor nem használ arc- vagy biometrikus azonosítást, és nem teszi publikussá a felvételt – olvasható a figyelmeztető üzenetben, mely leírja azt is, milyen szögben tartsa a felhasználó telefonját ahhoz, hogy az arcfelismerés a lehető legjobb módon működjön. A közösségi oldal állítása szerint biztonsági csapatuk ellenőrzi a felvételeket, ők döntik el, hogy valódi videót látnak-e.

Rovatok