Index Vakbarát Hírportál

BioNTech-vezér: a kilencedik hónapig megbízhatóan óv a vakcina

2021. november 21., vasárnap 13:32 | aznap frissítve

A harmadik, megerősítő oltás nem csupán helyreállítja a koronavírus-betegség elleni védelmet, hanem jelentősen meg is erősíti az immunválaszt, a szervezet védekezőrendszerét – mondta a BioNTech német gyógyszercég vezetője egy vasárnapi interjúban.

A német BioNTech és az amerikai Pfizer együttműködésével kifejlesztett vakcináról a különböző vizsgálatokból, köztük az Izraelben gyűjtött adatokból tudható, hogy a frissítő oltással is rendelkező felnőtteknél hússzor ritkábban fordul elő megbetegedés, a védelem a súlyos lefolyású megbetegedéstől pedig 97 százalékra emelkedik

– hangsúlyozta a Karikó Katalin vezetésével kifejlesztett vakcináról Uğur Şahin, akit azért kérdezett meg a Bild am Sonntag, mivel Németországban aggodalmat okoz az oltottak körében tapasztalható fertőzésszám-emelkedés.

A biotechnológiai kutatóvállalat társalapítója és igazgatója elmondta, hogy az Izraelben, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban gyűjtött adatok szerint

az oltással szerzett védettség a Covid–19 bármilyen fajta lefolyásától a negyedik hónaptól csökken, a hatodik hónaptól pedig erősen süllyed.

Ugyanakkor a súlyos megbetegedéstől a kilencedik hónapig megbízhatóan óv a vakcina. Mindez azt jelenti, hogy a megfertőződött oltottak megbetegedése az esetek túlnyomó többségében enyhe vagy legfeljebb közepes lefolyású, és ritkán adódnak kórházi kezelést igénylő esetek. Súlyos megbetegedés főleg időseknél fordulhat elő, vagy olyanok körében, akik túlsúlyosak, vagy más betegségük miatt az immunrendszerüket gyógyszerekkel mesterségesen meggyengítették.

Uğur Şahin szerint elbizonytalaníthatják az embereket az olyan kijelentések, hogy a Covid–19 miatt kórházba kerülő hatvan éven felüliek 45 százaléka oltott, ám figyelembe kell venni, hogy ebben a korcsoportban eleve nagyon magas az átoltottság.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet adatai szerint a teljes oltás 85 százalékos hatékonysággal védi a hatvanon felülieket a kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedéstől, és 90 százalékos hatékonysággal védi meg őket attól, hogy intenzív osztályra kerüljenek

– mutatott rá a szakember.

Németországban az utóbbi hetekben az első háromnál jóval erősebb járványhullám alakult ki. A legfontosabb mutatók között számon tartott hétnapi fertőzésgyakoriság egymás után már a 14. napon döntött rekordot, 372,7-re emelkedett a tegnap regisztrált előző csúcsról, 362,2-ről. A negyedik hullám erejét jelzi, hogy a mutató értéke az első három hullám idején egyszer sem haladta meg a 200-at.

A berlini szövetségi kormány és a védekezés gyakorlati megvalósításáért felelős tartományi kormányok tervei szerint a járvány megfékezésének egyik fő eszköze a frissítő oltás beadásának felgyorsítása. A legutóbbi, pénteki adatok szerint a frissítő oltást 5,6 millió ember – a lakosság nagyjából 7 százaléka – kapta meg. A tervek szerint ezt a számot karácsonyra 27 millióra emelik. 

(Borítókép: Scott Olson / Getty Images)

Rovatok