Index Vakbarát Hírportál

Brit kormány: Ne főzzék meg élve a rákokat és polipokat, ők is érző lények

2021. november 23., kedd 14:33

A rákok és polipok is képesek fájdalmat érezni – áll egy tudományos kutatásban, amelyet a brit kormány rendelt meg.

A London School of Economics által végzett vizsgálatban összesen mintegy 300 különböző tudományos kutatás eredményét összesítették. Ezek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy lábasfejűeket (cephalopodák, vagyis a polipok, tintahalak) és a tízlábú rákokat (decapodák, vagyis a tengeri és édesvízi rákok, homárok) is képesek érzékelni a fájdalmat, szenvedést. 

A vizsgálatban készítői ebből következően arra kérték az embereket, hogy a rákok, polipokat ne főzzék meg élve és felsorolták a leginkább megfelelő eljárásokat arra vonatkozóan, hogy miként kell szállítani, elkábítani és levágni ezeket. 

A jelentésben foglaltaknak megfelelően a brit kormányzat ezeket az állatfajokat is felvette azok közé, amelyek egy jelenleg kidolgozás alatt álló állatvédelmi törvény révén védelmet kaphatnak majd.  Mindez abból a szempontból újdonságnak számít, hogy eddig még csak gerinces állatfajok szerepeltek azok közt, amelyekre a törvény kiterjedhet majd. 

A kutatások egyébként 8 különböző szempont alapján (pl. fájdalomreceptorok megléte, viselkedés, agyműködés) vizsgálták meg a fajokat. A polipoknál általában „nagyon erős, a rákoknál pedig „erős bizonyítékot találtak arra, hogy képesek érzékelni a fájdalmat. Néhány fajnál (tintahalak, homárok) valamivel kevesebb bizonyíték állt rendelkezésre, viszont a tudósok szerint ezt az indokolja, hogy ezekre az állatokra eddig nem irányult akkora tudományos figyelem, mint a vizsgálatban szereplő többi fajra. 

(via CNN)

Rovatok