Index Vakbarát Hírportál

Egyre gyakrabban válnak el az albatroszok a klímaváltozás miatt

2021. november 24., szerda 22:33

Egyre gyakrabban „válnak” el egymástól az albatroszok, amelyek egyébként az állatok közt is szokatlanul hűségesek egymáshoz. A tudósok szerint a klímaváltozás állhat a jelenség hátterében. 

A kutatók összesen 15 500 madárpárt vizsgáltak meg az utóbbi években a Falkland-szigeteken. A madaraknak normál esetben mindössze 1 százaléka „válik el” és állapodik meg egy új partnernél azután, hogy korábban párt választott magának.

A monogámia és a hosszútávú kapcsolatok nagyon gyakoriak náluk

– magyarázta Francesco Ventura, a Lisszaboni Egyetem kutatója. Ehhez képest a tudósok az utóbbi időben azt vették észre, hogy azokban az években, amikor a víz hőmérséklete melegebb volt a szokásosnál, átlagosan már az albatroszok 8 százaléka vált el.

Normál esetben az albatroszok kizárólag akkor válnak el egymástól, ha nem sikerül utódokat nemzeniük a párjukkal. Most azonban még a sikeres utódnemzés ellenére is előfordult, hogy más pár után néztek a madarak. A kutatás eredményeit bemutató, a Royal Society journalban megjelent tanulmányban „a környezeti tényezők által okozott válásról írnak”, amely szerintük a klímaváltozás eddig kevésbé ismert következménye. 

Francesco Ventura szerint két magyarázat lehet arra, hogy mi okozhatja a gyakoribb válásokat: az egyik az, hogy az albatroszoknak a magasabb vízhőmérséklet miatt még a korábbinál is több időt kell vadászattal tölteniük. Ezáltal pedig olyan sokáig vadásznak, hogy az újabb párzási időszakra nem sikerül visszatérniük, ezért a párjuk közben egy másik madarat keres magának.  A másik magyarázat szerint elképzelhető, hogy a melegebb víz és az abból adódó nehézségek stresszt okoznak a madaraknak, amelyek így hajlamosabbá válnak arra, hogy a párjukat „hibáztassák” a problémák miatt és másik madarat keressenek helyette. 

A tudósok azért is kezdték el vizsgálni az albatroszok válási szokásait, mert erősen fogyóban vannak. 2017-es adatok szerint a szaporodásra képes madarak száma majdnem a felére csökkent az 1980-as évekhez képest. A tudósok szerint a Falkland-szigeteken még mindig elegendő nemzőképes albatrosz van, más területeken viszont visszaesett a számuk és ez változásokat okozott az élővilágban is. 

(via BBC)

Rovatok