Index Vakbarát Hírportál

A gyerekek orron át kaphatják az AstraZeneca vakcináját már Magyarországon is

2021. november 25., csütörtök 13:01

Ez az influenza elleni vakcina november közepétől Magyarországon is elérhető.

A gyártó AstraZeneca szerint a receptköteles orrspray 24 hónapos kortól használható, egészségügyi felügyelettel adható be. A négykomponensű szerben megtalálható mindkét A és mindkét B vírustörzs élő, legyengített formában, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásainak megfelelően az adott szezonhoz igazítva aktualizálnak évről évre.

A szer ellenjavallt szalicilátkezelésben részesülő gyermekek vagy 18 évesnél fiatalabb serdülők esetében, mivel az élő influenzavírussal való fertőződés és a szalicilátok alkalmazása összefüggésbe hozható a Reye-szindrómával.

Az orrspray nem alkalmazható olyan egyének esetén sem, akik helyi hatású/inhalációs kortikoszteroidot (például asztma kezelésére) vagy kis dózisú szisztémás kortikoszteroidot kapnak, továbbá akik szubsztitúciós terápia céljából, például mellékvesekéreg-elégtelenség miatt kortikoszteroidkezelésben részesülnek.

Az influenzaszezonban a gyermekek a leginkább veszélyeztetettek a megbetegedés szempontjából, mivel az őszi-téli időszakban sok időt töltenek együtt zárt térben az óvodában és az iskolában. Emellett a gyerekek hosszabb ideig ürítik az influenzavírust, mint a felnőttek, akár tíz napon túl is fertőzhetnek.

Az influenza az esetek többségében a krónikus betegségben szenvedő idősek körében okozhat nagyon súlyos szövődményeket, de a gyerekek is a magas kockázatú csoportba tartoznak.

(MTI)

Rovatok