Index Vakbarát Hírportál

Két hét múlva kiderülhet, kell-e új vakcina a szupervariáns ellen

2021. november 26., péntek 19:25

A BioNTech pénteken a dél-afrikai szupermutáns megjelenésére reagálva közölte, hogy várhatóan két héten belül meg tudják állapítani azt, hogy működőképes-e a Pfizerrel közösen forgalmazott oltóanyaguk az új mutáns (B.1.1.529) ellen.

A WHO által omikron-variáns néven emlegetett mutáns (amelyet eredetileg nű-variánsként emlegettek a nemzetközi sajtóban) felfedezését csütörtökön jelentették be a dél-afrikai hatóságok. Azóta péntek délelőtt a tőzsdén is eluralkodott a pánik, délután pedig már Európában is kimutatták az első olyan fertőzést, amelyért ez a variáns a felelős. Nemrég Kemenesi Gábor virológus foglalta össze, mi mindent kell tudni az új mutánsról.

A BioNTech közleményében azt írták: megértik a kutatói aggodalmakat az új variáns megjelenése okán, és ők maguk is megkezdték a vizsgálatiakat.

Legkésőbb két hét múlva újabb adatokat várunk laboratóriumvizsgálataink révén. Ezek alapján többet tudunk majd arról, hogy a B.1.1.529 szökővariáns-e, és hogy változtatni kell-e a vakcinán, ha globálisan elterjed

– írták. Szökővariánsnak azokat a vírusokat nevezik, amelyek képesek megkerülni az immunitást. A BioNTech a közleményben azt is leszögezte, ha szükség lesz rá, akkor

hat héten belül kifejleszthetik az új oltást, és körülbelül száz napon belül meg is kezdhetik a kiszállítását.

A Pfizer és a BioNTech korábban egyébként kifejlesztett az eredeti koronavírus-oltóanyagukból olyan változatokat, amelyek kifejezetten az alfa- és a delta-variánsok ellen lennének képesebb nagyobb hatásosságra. Ezeket végül forgalomba nem hozták, de a fejlesztések abban segítettek, hogy gyakorolják azt, miként lehet létrehozni egy módosított, célzottan valamelyik jövőben megjelenő variáns ellen egy új oltóanyagot.

A közlemény hatására mind a BioNTech, mind a Pfizer részvényei kilőttek a tőzsdén péntek délelőtt. Az előbbi értéke hét százalékkal, az utóbbié pedig öt százalékkal nőtt. 

(via Reuters)

(Borítókép: Markus Scholz / picture alliance / Getty Images)

 

Rovatok