Index Vakbarát Hírportál

Sokakat idegesítenek a karácsonyi dalok

2021. november 27., szombat 14:28

Az elmúlt évtizedben készült kutatások szerint az amerikaiak jelentős része egyáltalán nem szereti a karácsonyi dalokat – számolt be a Fox News.

A Consumer Records gyakran idézett 2011-es tanulmánya szerint a válaszadók 23 százaléka azt mondta, hogy rémülettel tölt el őket, ha karácsonyi zenét hallanak.

Elaine Rodine, a Pennsylvaniai Állami Egyetem munkatársa elmondta: a zene nagyon nagy hatással tud lenni az emberekre, főleg ha az emlékeikhez és az érzelmeikhez kapcsolódik.

Sok embernél, akit felzaklatnak a karácsonyi dalok, ennek az lehet az oka, hogy rossz emlékeket és negatív tapasztalatokat idéznek fel a múltjukból, különösen a gyerekkorukból. 

A zene nagyon erősen képes felidézni érzelmeket és emlékeket. Sokaknak nincsenek jó emlékeik a karácsonyi ünnepekről, és ilyenkor ezek a dalok önkéntelenül felidézik bennük ezeket a kellemetlen emlékeket

– mondta el Elaine Rodine.

Mint megírtuk, sok esetben a karácsonyi ajándékok is tudnak csalódást okozni. A legtöbben tartják a hagyománnyá vált ajándékcserét a karácsonyi vacsora előtt vagy után, de egy méregdrága, előre megbeszélt „meglepetés” helyett sokkal jobban eshet a másiknak egy apróbb, jelképes kedveskedés, na meg persze egy jó adag odafigyelés.

Rovatok