Index Vakbarát Hírportál

Ezeket a járványügyi óvintézkedéseket kell betartani az ünnepek idején

2021. november 28., vasárnap 19:11

Több olyan óvintézkedésről is kiderült, hogy nem jár nagy előnyökkel, amelyeket tavaly a járvány miatt bevezettek. A MedicalXpress cikkéből kiderült, melyek azok az intézkedések, amelyeknek ezek közé tartoznak. A cikkben kitérnek arra is, hogy melyek azok a járvány alatt bevett szokások, amelyeket a világjárvány után sem lenne szabad elfelejtenünk.

Az orvosi lap azt írja, hogy a fertőtlenítés az egyik, amit nem kell mindig és mindenhol elvégezni. Nem kell minden tárgyat fertőtleníteni, ami az otthonunkba kerül, vagy a postázott csomagot „karanténba tenni”. Ez azért van, mert a koronavírus a valóságban nem él meg olyan jól a felületeken, mint attól a járvány elején tartottunk. Hasonló a helyzet a kesztyűviseléssel is. A kézmosás azonban nagyon fontos, így azt a járvány után sem szabad elhanyagolni.

A maszkok hatékonysága a pandémia egyik legjobban kutatott témája lett. A szakértők szerint kültéren nem szükséges maszkot húzni, főként megfelelő távolság tartása esetén. Nagy tömegben, igen fertőzött környéken vagy olyan esetben azonban szükség van a maszkra. A szakértők azonban felhívták a figyelmet, hogy ha nekünk biztonságérzetet ad a maszk, akkor bárhol és bármikor viselhetjük – írja az Infostart.

A közös ételfogyasztás továbbra is egyfajta kockázati tényezőt rejt magában, főleg akkor, ha azok, akikkel egy asztalhoz ülünk, nincsenek beoltva koronavírus ellen. Arra azonban továbbra sincs bizonyíték, hogy az ételen keresztül terjedne a fertőzés. De nem csak az ételeken, hanem a víz által sem terjed a koronavírus. Ha mástól megfelelő távolságra úszunk, az persze sokkal nagyobb biztonságot jelent, mintha egy jakuzziban egy fertőzött mellett ülünk – tették hozzá.

Rovatok