Index Vakbarát Hírportál

Karikó Katalin rangos európai kitüntetést kap

2021. november 30., kedd 14:32

Karikó Katalin és két kutatótársa kapja Európa legjobban dotált kitüntetését, a transzlációs orvoslás 2022-es Jeantet-Collen-díját – adta hírül az MTI.

Karikó Katalin és kutatótársai, a BioNTech társalapítói, Ugur Sahin vezérigazgató és Özlem Türeci orvosigazgató megosztva kapják az elismerést az mRNS-alapú vakcinák tervezéséért és fejlesztéséért, amelyek az indoklás szerint „biztonságosan védik az emberiséget a halálos SARS–CoV–2 vírus ellen”.

Munkájuknak páratlan hatása lesz a jövőbeni kórokozók és rákos sejtek elleni vakcinák kifejlesztésében 

– méltatta a három kutató közös munkájának eredményét a genfi Louis-Jeantet Alapítvány. A keddi bejelentés szerint a díjátadó ceremóniát 2022. október 11-én tartják.

A Louis-Jeantet-díj a legjobban dotált európai kitüntetés: mintegy 500 ezer svájci frank (csaknem 176 millió forint) jutalom tartozik hozzá, ám ennek csak tíz százalékát kapja meg személyesen a kitüntetett tudós. A támogatás 90 százalékát folyamatban lévő kutatásának finanszírozására kell fordítania, így a díj az élvonalbeli kutatók elvégzett munkájának az elismerése mellett az innovatív kutatási projekt folytatására is ösztönöz. Nem mellékesen a Louis-Jeantet-díjak valamelyikével elismert száz kutató közül eddig 14 nyerte el később a Nobel-díjat.

A megítélt összegből Karikó Katalin a Szegedi Tudományegyetemen induló kutatását finanszírozza – adta hírül az oktatási intézmény.

Karikó Katalin és két kutatótársa már több közös kitüntetésben is részesült, így például a 2022. évi Paul-Ehrlich- és Ludwig Darmstaedter-díj mellett a Német Jövő Díjat is megkapták.

(Borítókép: Karikó Katalin miután átvette az Emberi Méltóságért kitüntetést Budapesten 2021. május 7-én. Fotó: MTI / Balogh Zoltán)

Rovatok