Index Vakbarát Hírportál

Áttörést hozhat egy felfedezés az Alzheimer- és a Parkinson-kór kezelésében

2021. december 1., szerda 16:04

Ausztrál kutatók olyan molekuláris jeleket fedeztek fel, amelyek a testmozgás neurológiai előnyeit sűríthetik egy tablettába. A felfedezés a neurodegeneratív betegségben szenvedőkön segíthet a jövőben.

A közzétett tanulmányban az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) kutatócsoportja arról számolt be, hogy sikerült olyan molekuláris jeleket azonosítaniuk, amelyek testmozgáskor keletkeznek a szervezetben. Riccardo Natoli, a tanulmány vezető szerzője szerint a tabletta olyan emberek számára is alkalmazható, akik nem képesek testmozgásra, beleértve az Alzheimer- és Parkinson-kórban szenvedő betegeket. A készítmény nagy mértékben lassíthatná a betegség előrehaladását.

Az öregedéssel a mozgásképesség és a mozgás előnyeinek élvezete elvész, nehéz fenntartani a folyamatos testmozgást

– magyarázta a tudós, hozzátéve, hogy az öregedéssel idegsejteket veszítünk, tehát ha lehetővé tudjuk tenni a molekuláris üzenet elküldését, alapvetően javíthatjuk a megmaradt neuronok állapotát.

Az Alzheimer- és a Parkinson-kór esetében számos bizonyíték van arra, hogy testmozgás hatására az emberek memóriája vagy mozgáskoordinációja javul

– jelentette ki a kutatás vezetője.

(MTI)

Rovatok