Index Vakbarát Hírportál

Ritka időjárási jelenség miatt az átlagosnál magasabb hőmérséklet lesz

2021. december 1., szerda 16:35

A La Nina időjárási jelenség hűtő hatása ellenére a világ számos részén az átlagosnál magasabb hőmérséklet várható az előttünk álló hónapokban – közölte a Meteorológiai Világszervezet (WMO).

A WMO szerint a La Nina-jelenség, amely ideiglenesen lehűti a Csendes-óceán középső és keleti térségének vizét, újra megjelent, és várhatóan 2022 első negyedévéig észlelhető lesz a hatása. Legutóbb 2020 augusztusa és 2021 májusa között éreztette hatását a bolygón.

A jelenség hatással van a hőmérsékletre, a csapadék mennyiségére, de szokásos hűtő hatása ellenére valószínűleg számos térségben magasabb hőmérsékletet eredményez. A 2020–21-ben tapasztalt hűtő hatás, amely általában a jelenség második felében érzékelhető, azt jelenti, hogy 2021 a tíz legmelegebb év egyike lesz a feljegyzések kezdete óta, és nem a legmelegebb

– olvasható Petteri Taalasnak, a szervezet főtitkárának közleményében, amelyet az MTI idéz.

Ez egy rövid távú enyhülés, és nem fordítja vissza a globális felmelegedés hosszú távú folyamatát, nem jelenti azt, hogy vissza lehet fogni a klímaváltozás elleni lépéseket – tette hozzá.

A La Nina általában két–hét évente jelenik meg, és széles körű hatással van az időjárásra világszerte, ellentétessel, mint az El Nino-jelenség, amely melegítő hatással jár. A La Nina akkor alakul ki, amikor az erős felszíni keleti szél Dél-Amerika felől Indonézia felé mozdítja a Csendes-óceán melegebb felszíni vizét, amelynek helyére alulról hideg víz áramlik fel. A felszínre kerülve azután ez lehűti a felette lévő levegőt.

A világszervezet szerint azonban a globális felmelegedés az ilyen természeti jelenségek hatásait torzítja és súlyosbítja. Számos szárazföldi területen magasabb lesz a hőmérséklet, szokatlanul meleg tél várható Ázsia északi és északkeleti részein és az Északi-sarkvidéken.

Az átlagosnál melegebb lesz

A WMO szerint szokatlanul sok csapadék várható Délkelet-Ázsia egyes részein, Dél-Amerika északi térségében, míg szokatlanul száraz lesz az időjárás Dél-Amerika Egyenlítő alatti térségében, Dél-Ázsia egyes részein és a Közel-Keleten.

(Borítókép: Sean Gallup / Getty Images)

Rovatok