Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, mitől van görényszaga a fűnek

2021. december 5., vasárnap 11:03

Jellemzően domináns szagot áraszt magából a marihuánás cigaretta, a „fűszag” pedig nagyon hasonlít a bűzösborzok vagy a görények által bocsátott szaghoz. Ez az alapszag akkor is domináns marad, ha a kannabisz egyébként aromás vegyületet tartalmaz pont azzal a céllal, hogy jobb illata legyen a meggyújtott terméknek.

A fű alapszagát egy illékony kénvegyület, az angol kifejezésből (volatile sulfur compound) röviden VSC adhatja, derült ki egy brit–amerikai kutatócsoport közös munkájából. A VSC-t, melyet a bűzösborzok és a görények bűzmirigyeikben termelve az ellenség elriasztására használnak, a kutatócsoportnak sikerült kimutatnia tizenhárom, különböző termesztésből származó kannabiszfajtában is, írta meg elsőként a Qubit.

A kutatás során először erősség szerint osztályozták a növényeket, majd egy gázkromatográffal azonosították a bennük található aromás molekulákat és vegyületeket, melyek a szagért felelősek. 

A tizenhárom növényben hétféle illékony kénvegyületet sikerült azonosítani, ezek közül öt hasonló a bűzösborzok és a görények jellegzetes, védekezésre használt szagához.

A kimutatott kénvegyületek molekulaszerkezete ahhoz a molekulához hasonlít a kutatók szerint, mely a fokhagyma jellegzetes szagát is adja. A vegyészcsoport ebből arra következet, hogy a marihuána és a fokhagyma jótékony, gyógyító hatásában is szerepe lehet ennek a VSC-molekulának.

Rovatok