Index Vakbarát Hírportál

Megérkezett a tél hírnöke hazánkba

2021. december 6., hétfő 05:34

Hósármányt fotóztak egy bugaci csárda közelében. Az egyébként a sziklás, köves területeken élő madár Magyarországon a pusztákat részesíti inkább előnyben.

Október és március között rendszerint délebbre költözik a bolygó északi tájairól a hósármány (Plectrophenax nivalis). A verébalakúak rendjébe tartozó apró madár a Kárpát-medencében is gyakori téli vendég, így hazánkban is találkozhatunk vele.

November 30-án Bugacon tűnt fel egy példány a Karikás Csárda közelében, amit Varga Péter helyi természetvédelmi őr örökített meg fotókon. A képeket weboldalán és Facebookján is közzétette a Kiskunsági Nemzeti Park.

Az egyébként a sziklás, köves területeken élő madár Magyarországon a pusztákat részesíti inkább előnyben, de fel szokott tűnni időnként a Balatonnál, a Kis-Balatonnál és a Duna mentén is. Költőhelyén, például Skandináviában vagy Izlandon rovarokat és pókokat, télen inkább magvakat fogyaszt.

Az alig 16-17 centiméteres testű madárkák 25-50 grammot nyomnak, általában a hímek valamivel nagyobbak a tojóknál. Természetvédelmi státusza nem veszélyeztetett, Magyarországon egy példány eszmei értéke 25 ezer forint.

Rovatok