Index Vakbarát Hírportál

Két japán űrturista érkezett az ISS-re

2021. december 8., szerda 19:19

December 8-án, magyar idő szerint reggel 8 óra 38 perckor startolt a kazahsztáni Bajkonurból a Szojuz Msz–20 űrhajó egy Szojuz–2.1a hordozórakétával, fedélzetén a Roszkoszmosz orosz űrhajósával, Alekzsandr Miszurkin parancsnokkal és két japán űrturistával, Maezava Juszakuval, valamint Hirano Jozóval. A repülés hat órát vett igénybe, a Szojuz délutánra érkezett meg a Nemzetközi Űrállomásra, amelynek legénysége tízfősre bővült a tizenkét napra érkező turistákkal.

Maezava Juszaku 46 éves milliárdos üzletember, Japán egyik legnagyobb webes divatáruházának, a Zozotownnak alapítója és volt tulajdonosa. 2018-ban beszélt először arról, hogy szeretne az űrbe utazni, a mostani utat az amerikai Space Adventures nevű cég szervezte. A Szojuzzal repülő másik japán, Hirano Jozo 36 éves fotós-filmproducer, akinek útját a milliárdos állta, és Maezava asszisztenseként dolgozik majd az ISS-en. Az űrben Hirano egyik feladata az lesz, hogy Maezavával videonaplót forgasson, amelyet az üzletember a YouTube-on keresztül szándékszik megosztani a világgal. 

Az indulás előtt egy interjúban Maezava elmondta, összeállított egy száz pontból álló listát azokról a dolgokról, amelyeket szeretne az űrállomáson kipróbálni.

A forgatás mellett a két japán az amerikai Baylor Orvostudományi Főiskola számára végez majd kísérleteket egy kutatáshoz, ami az űrutazás hatását vizsgálná különböző élettani állapottal és háttérrel rendelkező emberekre. Az orvosbiológiai kísérletek már az utazás előtt elkezdődtek és a turisták visszatérése után is folytatódnak majd. Hiranót például elektrokardiogrammal vizsgálják, elemezni fogják a mozgását a visszatérés után, az űrben tartózkodás alatt követik az alvását, a pulzusszámát, a szívritmusát, valamint vérének oxigéntelítettségét. Megfigyelik még kognitív képességeinek esetleges változását, látását, illetve egyensúlytesztekre is készülnek.

Az indulás a Kozmodrómból, a pályára állás a Roszkoszmosz közvetítésén visszanézhető.

Miszurkin feladata a két űrturistának az űrállomáson történő eligazítása és felügyelete lesz, illetve természetesen az orosz hozza majd vissza a Földre a két japánt a Szojuzzal. A 44 éves kozmonauta kétszer töltött fél évet küldetésen a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén, így számára nem lesz ismeretlen a terep.

Az nem publikus, mennyit fizetett a milliárdos üzletember az útért, körülbelüli árat lehet csak tudni. A Space Adventures szerint ötven-hatvanmillió dollárnak megfelelő összegbe kerülhetett fejenként az út, ezt Maezava a Forbes által kétmilliárd dollárnál is többre becsült vagyonából állta. A Roszkoszmosz korábban a NASA űrhajósait kilencvenmillió dollárért szállította, viszont ott a kiképzés és a repülés időtartama hosszabb volt a japánok útjánál.

Maezava Juszaku állítása szerint gyermekkora óta álmodott arról, hogy az űrbe jusson. Mostani útja mellett már befizetett a SpaceX-nél is egy űrutazásra. Elon Musk vállalatánál összesen nyolc helyet foglalt a Starship űrhajó Holdat megkerülő útjára még 2018-ban, amely a tervek szerint 2023-ban indulhat leghamarabb. Korábban írt róla az Index is, hogy Juszaku tévéműsorban akart párt találni magának, hogy ne egyedül kelljen megkerülnie a Holdat, a projektet végül lefújták. Annak az útnak a sorsa is kérdéses egyelőre, az viszont biztos, hogy 2021. december 19-ig a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodik majd a két űrturista, és december 20-án térnek vissza a Földre a Szojuzzal.

Az orosz állami űripari vállalat több mint tíz év után szállított újra fizető turistákat, korábban velük repült a magyar származású Charles Simonyi is, utoljára pedig 2009-ben a kanadai üzletember, Guy Laliberté. Arról, hogy Oroszország miként venné ki részét az űrturizmusból, itt írtunk.

(Források: MTI, Űrvilág, Space Flight Now)

(Borítókép:  Alekszandr Miszurkin orosz űrhajós  [ k ],  Juszaku japán divatmágnás  [ j ]  és Hirano Jozo japán fotós-filmproducer  [ b ]  a bajkonuri űrközpontban 2021. december 8-án, mielőtt elindulnak a Szojuz MSz–20 űrhajóval a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásra.  Fotó:  MTI / AP / Roszkoszmosz Orosz Szövetségi Űrügynökség / Pavel Kassin)

Rovatok