Index Vakbarát Hírportál

Több száz tarantulát, skorpiót és óriás csótányt próbáltak Európába csempészni egy bőröndben

2021. december 9., csütörtök 15:04

Hatalmas fogása volt a Bogotái El Dorado Nemzetközi Repülőtér személyzetének, amikor múlt héten átvizsgáltak egy Európába szánt bőröndöt. A bőröndben háromszáznál is több tarantulát, skorpiót és óriás csótányt találtak műanyag dobozokba parcellázva.

A reptéri hatóságok két, Kolumbiát elhagyni készülő német állampolgár bőröndjének átvilágításakor fedezték fel az illegális, élő csempészárut december másodikán a helyi környezetvédelmi minisztérium jelentése szerint.

Összesen kétszáztíz műanyag doboz volt a bőröndben, ezekben 232 pók – köztük madárpókfélék és „csapóajtós” félpókok (Barychelidae) –, 67 óriás csótány (Blaberidae), egy skorpió hét utóddal, valamint kilenc póktojás volt elrejtve. A két német állította, hogy tudományos céllal, kísérletekhez szállítják az állatokat Németországba, ezt semmilyen hivatalos papírral nem tudták igazolni. A kolumbiai hatóságok nyomozást rendeltek el, a két állatcsempész tetteiért pénzbírságra, valamit polgári és büntetőjogi felelősségvonásra számíthat.

Az állatokat a Bogotához közeli Boyacában gyűjthették be, a nyomozók szerint a San Luis de Gaceno nevű településen. Kolumbia kiemelt figyelmet kell, hogy fordítson az illegális állatcsempészetre, Urrutia Vásquez miniszter szerint a reptéren van a legnagyobb esélye a hatóságoknak a csempészeket kiszűrni. Szeptemberben közel 3500 cápauszonyt és 117 kilogrammnyi úszóhólyagot próbáltak meg Bogotá repterén keresztül Hongkongba juttatni. Ebben az évben eddig több mint tizenegyezer állatot találtak a hatóságok csak a reptéren, ezek közül 7058 példány még életben volt, amikor megpróbálták kicsempészni Kolumbiából.

Rovatok