Index Vakbarát Hírportál

A NASA-nak sikerült „megérintenie” a Napot

2021. december 15., szerda 14:25

„Megérintette” a Napot a NASA űrszondája, és belemerült a csillag koronájába – adta hírül az MTI az Amerikai Geofizikai Unió (AGU) konferenciáján kedden elhangzottak alapján.

Több hónapba telt, mire az adatok megérkeztek a Földre, majd ezután további hónapokig tartott, mire sikerült megerősíteni az eseményt. A Parker Solar Probe (Parker napszonda) áprilisban közelítette meg a Napot nyolcadjára, ezt követően repült át a csillag koronáján.

A szondát 2018-ban indították, először 13 millió kilométerre volt a Nap középpontjától, amikor keresztezte a csillagból indult napszél és a Nap atmoszférája közti bizonytalan határvonalat. Azóta a szonda már legalább háromszor lépett ki és be a napkoronába, a tudósok szerint minden alkalommal zökkenőmentesen.

„Az első és legdrámaibb alkalommal körülbelül öt óráig voltunk lent. Az öt óra nem hangzik nagy dolognak, de a Parker olyan gyorsan mozgott, hogy hatalmas távolságot tett meg ez alatt az idő alatt, ugyanis másodpercenként több mint száz kilométeres sebességgel száguldott” – mondta el Justin Kasper, a Michigani Egyetem munkatársa.

A szondától kapott adatok segíthetnek a napszél eredetének megértésében, valamint abban, hogyan hevül fel és lökődik ki az űrbe. Mivel a Napnak nincs szilárd felszíne, az események a koronában zajlanak. A mágnesesen intenzív régió közeli vizsgálata segíthet jobban megérteni a napkorona működését, ami azért is fontos, mert a napkitörések hatással vannak a földi életre is.

Az előzetes adatok arra engednek következtetni, hogy a Parker augusztusi, kilencedik megközelítése során is lemerült a napkoronába, ám ennek megerősítéséhez további elemzések szükségesek. A szonda legutóbb novemberben közelítette meg az égitestet, 2025-ig még többször kerül közel a csillaghoz, egyre mélyebb merülésekkel a koronában.

A napszonda által gyűjtött adatok alapján publikált eredményekről részletes tanulmányt közölt az American Physical Society című folyóirat.

(Borítókép: Nasa.gov)

Rovatok