Index Vakbarát Hírportál

Így néz ki a Tejútrendszer központjában található szupermasszív fekete lyuk

2021. december 17., péntek 15:13

Az eddigi legrészletesebb és legélesebb kép készült a Sagittarius A* nevű fekete lyuk körüli régióról – számolt be a felfedezésről az MTI. A kutatók eközben felfedeztek egy eddig ismeretlen csillagot a Tejútrendszer központjában, és a csillag pályájának elemzése révén a fekete lyuk tömegére vonatkozó eddigi legnagyobb pontosságú méréseket végezték el. A tudósok az Astronomy & Astrophysics című tudományos lapban megjelent tanulmányban számoltak be  eredményeikről .

Ahhoz, hogy többet megtudjunk a Tejútrendszer sötét középpontjáról, például hogy pontosan milyen tömegű a fekete lyuk, hogy forog-e és hogy környezetében a csillagok ugyanúgy viselkednek-e, mint ahogy az Einstein relativitáselmélete alapján várható, a legjobb, ha a csillagokat végigkövetjük a szupermasszív fekete lyuk közelében elhaladó pályájukon – fejtette ki Genzel az Európai Déli Obszervatórium (ESO) közleményében.

Reinhard Genzel, a garchingi Max Planck Földönkívüli Fizika Intézet igazgatója 2020-ban fizikai Nobel-díjat kapotta Sagittarius A*-ra vonatkozó kutatásaiért Roger Penrose és Andrea Ghez kutatóval megosztva.

Genzel és kutatócsoportja az ESO Nagyon Nagy Teleszkópja (VLT) és a Gravity nevű műszer segítségével eddig elérhetetlen pontosságú megfigyeléseket végzett, és minden eddiginél hússzor közelebb tudott zoomolni a régióra. „El vagyunk ámulva a részletgazdagságtól, a fekete lyuk körüli csillagok mozgásától és számától” – mondta Julia Stadler, a Max Planck Asztrofizikai Intézet munkatársa.

Ennek köszönhetően láthatták meg a kutatók először az eddig ismeretlen, S300 névre keresztelt csillagot, amely gyenge fénye miatt maradt eddig rejtve a kutatók elől. Legutóbbi, március és július közötti megfigyeléseik során a tudósok a fekete lyuk közelében lévő csillagok pontos méréseire koncentráltak. Ilyen csillag az S29, amely május végén mindössze 13 milliárd kilométeres távolságban, másodpercenként 8740 kilométeres sebességgel haladt el a fekete lyuk mellett. Eddig nem figyeltek még meg olyan csillagot, amely ilyen közel vagy ilyen gyorsan haladt volna el egy fekete lyuk mellett.

Megfigyeléseink alapján a fekete lyuk tömegét, valamint a Naprendszertől való távolságát is pontosabban meg tudtuk határozni

– magyarázta a felfedezés fontosságáról Gernot Heißel, a Párizsi Obszervatórium munkatársa. E szerint a Sagittarius A* tömege a Nap tömegének 4,3 milliószorosa, és 27 ezer fényév távolságra van a Földtől. A felfedezésnek hála minden eddiginél pontosabban sikerült megerősítenie a kutatóknak, hogy 

a csillagok pályái egybevágnak Einstein relativitáselméletével.

(Borítókép: ESO / GRAVITY collaboration)

Rovatok