Index Vakbarát Hírportál

A netes csalók is megpróbálják kihasználni az új Pókember-film sikerét

2021. december 21., kedd 12:10

December 16-án került a mozikba a Marvel Studios legújabb filmje, a Pókember: Nincs hazaút . A film a Bosszúállók: Végjáték és Végtelen háború után a legerősebb nyitóhétvégét produkálta globálisan és a hazai mozikban is.

A filmet övező hatalmas felhajtást a kiberbűnözők máris elkezdték kihasználni, derült ki a Kaspersky kiberbiztonsági cég közleményéből. A vállalat kutatói felfokozott tevékenységet figyeltek meg, illetve több olyan oldalt is azonosítottak, amik azt ígérik, megnézhető rajtuk a Nincs hazaút, cserébe a bankkártyaadatokért. Az adathalászok az új szuperhősfilmet a premier előtt megnézni kívánóktól azt kérték, hogy regisztráljanak és adják meg a bank- vagy hitelkártya-adataikat. Ezt követően a kártyájukról pénzt emeltek le és a bűnözők begyűjtötték a fizetési adatokat, de a filmet természetesen nem lehetett megnézni.

Azok is megszívhatják, akik nem streamelni, hanem letölteni szeretnék a filmet, a mozi álcája alatti fájlokban több nem kívánt program telepítésére képes letöltőprogramot, reklámszoftvereket, és trójai programokat azonosítottak a kiberbiztonsági cég szakértői.

Mit lehet tenni, hogy ne kerüljön az ember netes csapdába?

A filmről itt olvasható egy spoilermentes értékelő.

(Borítókép: Pókember: Nincs hazaút. Fotó: InterCom)

Rovatok