Index Vakbarát Hírportál

Tojásban megkövült dínófiókát találtak Kínában

2021. december 21., kedd 20:03

A madarak tollas, csőrös elődje lehetett Baby Jingliang.

72 és 66 millió éves körüli lehet az különleges dinoszaurusz-lelet, amit késő kréta kori kőzetekben találtak Gancsuban, Kína déli részén. A dinoszaurusz tojás egy oviraptoroszaurusz embriót rejt, akit Baby Jingliangnak neveztek el.

A lelet az ismert legteljesebb dinoszaurusz embrió, amely rögtön rávilágított a dínók és a madarak viselkedésének hasonlóságára: a kis dínó a madárfiókák kikelés előtti testtartásához hasonló pozícióban maradt meg. 

Baby Jingliang fejét teste alá fordítva a tojás keskenyebb része felé fordul. Ennek a testtartásnak a felvételét a központi idegrendszer fejlődése irányítja és eddig úgy gondolták, hogy csak a madarakra jellemző, mivel dínóknál nem találtak ilyesmire bizonyítékot. A lelet alapján azonban ez a működés már a dinoszauruszoknál kifejlődött.

A Birminghami Egyetem és a kínai Földtudományi Egyetem munkatársai az iScience folyóriatban számoltak be a leletről.

A dínófióka egy 17 centiméteres elnyújtott tojásban helyezkedik el, kikelése után 27 centiméter hosszú lett volna. Fogatlan koponyája alapján a tollas theropodák közé tartozó oviraptoroszaurusz. Ezeknél a dínóknál a törzsfejlődés során több különféle csőrforma fejlődött ki, amelyekkel növényevő, húsevő, és mindenevő életmódot folytató fajok jöttek létre.

A fosszília 2000 körül került a pekingi Földtani Egyetem birtokába. A Jingliang Természettudományi Egyetem építése idején 2010-ben a múzeum munkatársai áttekintették az egyetem által őrzött leleteket – ekkor fedezték fel, hogy tojás egy kikelés előtt álló fiókát rejt.

(Phys.org)

Rovatok