Index Vakbarát Hírportál

Gigiantikus őskori ízeltlábút találtak Angliában

2021. december 21., kedd 12:38

Teljesen véletlenül akadtak rá egy őskori ízeltlábú fosszilis maradványaira az angliai Northumberlandben egy tengerparti szakaszon.

A maradványokat egy kisebb sziklaomlás következtében találta meg egy volt doktorandusz hallgató a parton sétálva. A 326 millió évvel ezelőtt élt lényt a szakirodalom Arthropleuraként emlegeti.

Ez egy olyan ízeltlábú volt, amely akár 2 méternél is hosszabb lehetett, a súlya pedig elérhette az ötven kilót. A tudósok szerint az állat vélhetően tápanyagokban gazdag növényeket ehetett, de azt sem zárják ki, hogy ragadozó volt és gerinctelenekre vagy kisebb kétéltűekre vadászott. A példány maradványai jól látszódnak és körülbelül a mai, jóval kisebb ízeltlábúakhoz lehetett hasonló a teste.  

Ebből az állatfajból ez mindössze a harmadik lelet, amelyet találnak és egyben ez a legrégebbi és legnagyobb is az eddigiek közül. A maradványok 75 centiméter hosszúak, de a tudósok szerint ez csak egy kis töredéke az lényeg teljesen testének, amely a becslésük szerint 2,7 méter hosszú lehetett.

Neil Davies, a Cambridge-i Egyetem tudósa szerencsés véletlennek nevezte a felfedezést. Elmondta, hogy a sziklaomlás alatt leeső szikladarab pont ott tört ketté, ahol a maradványok találhatóak voltak, így vehette ezeket észre a korábbi diákjuk.

A maradványokat Cambridgeben, a Sedgwick Museumban állítják ki jövőre. 

(via standard.co.uk)

Rovatok