Index Vakbarát Hírportál

A karácsonyi vásárlásroham nem feltétlenül kényszeres

2021. december 22., szerda 12:56

Karácsony előtt jellemzően lerohanják az emberek a boltokat, a szokásosnál jóval többet vásárolva. Az, hogy karácsonykor az emberek szeretnék szeretetüket kifejezni ajándékokkal, teljesen normális – írja a Semmelweis Egyetem klinikai szakpszichológus rezidense, Kele Tímea.

Az ajándékozás ugyanis egyike az öt szeretetnyelvnek az elismerő szavak, a minőségi idő, a szívességek és a testi érintés mellett, amivel az ember kifejezi másik iránti pozitív érzéseit. Így a szakember szerint természetes, hogy karácsony előtt több időt töltenek az emberek a boltokban, webshopokban, mint általában, az is normális, ha valaki többet költ ilyenkor, mint általában.

Sokan ebből azt gondolhatják, hogy a karácsony előtti vásárlás kényszeres cselekedet. A pszichológus szerint nem az. A kényszeres vásárlás impulzív viselkedészavar, mellyel önmagának, nem pedig másnak akar örömet szerezni az ember, ráadásul nem csak karácsonykor jellemző, hanem az év 365 napján jelen van. A kényszeres vásárlás az emberek 6-7 százalékára jellemző az orvos szerint, nőkre és férfiakra egyaránt.

A kényszeres vásárlás jellemzője, hogy a vásárlást követő boldogság nem tart sokáig, helyét általában átveszi a bűntudat és a csalódottság. A betegség gyakran jár együtt hangulatzavarokkal, szorongással, függőségekkel vagy evés-, illetve személyiségzavarokkal, így érdemes pszichológus segítségét kérni a betegség leküzdése érdekében.

A Semmelweis szakpszichológusa szerint akkor pedig, ha csak a karácsonyi időszakban vásárol valaki többet, nem kell azon aggódnia, hogy kényszeres vásárló, még akkor sem, ha többet költ a kasszánál, és a vásárlás előtt hosszasan foglalkozott annak megtervezésével is.

(Borítókép:   Akos Stiller / Bloomberg / Getty Images)

 

Rovatok