Index Vakbarát Hírportál

A japánok megcsinálták az ízlelhető kijelzőt

2021. december 23., csütörtök 17:48

Egy kísérleti projekt részeként a tokiói Meiji Egyetemen elkészült az első ízlelhető kijelző. A televízió megnyalható képernyője képes ételek ízét imitálni egy, a panel fölé helyezett higiénikus rétegen.

A Taste the TV (TTTV) névre keresztelt eszköznek hanggal lehet parancsot adni. A TTTV egy hintaszerű szórófejet használ, amely tíz különböző tárolóból tíz aromát képes összekeverni, a végeredménnyel egy-egy bizonyos ízt imitálva.

Miután a keverés megvan, a gép egy mozgatható plasztikfelületre spricceli a végeredményt, majd a kijelző fölé görgeti. A felhasználó ezután egész egyszerűen megkóstolhatja a kijelzőt azzal, hogy lenyalja az aromát a tetejéről. A panel fölötti plasztikréteg cserélhető, kidobható, de a permetező képes egy tálcára vagy tányérra is kispriccelni az aromát. A bemutatón kekszekre permeteztek vele, így ízesítve azokat.

A fejlesztést vezető Midzsasita Hómej professzor szerint a technológiát felhasználhatják annak fejlesztésére, ahogy a külvilággal kapcsolatba lépnek az emberek. A professzor a koronavírus-világjárvány okozta helyzetet hozta fel példának a Guardiannek adott nyilatkozatában; szerinte eszköze segíthet például abban, hogy a megrendelő tisztában legyen vele, milyen ízű ebédet rendel házhoz. De a fejlesztők szerint eszközük segíthet a sommelier-k és szakácsok távoktatásában vagy akár ételkóstolós játékokat, kvízeket is rendezhetnek vele.

A gépen a professzor és harminc diákja dolgozott együtt, akik korábban már készítettek például ízeket fokozó villát is. A TTTV prototípusának megépítését múlt évben kezdték el, a professzor szerint a fogyasztói változat ára nagyjából 286 ezer magyar forintnak megfelelő százezer japán jen lenne.

A prototípus bemutatóján az eszközön dolgozó egyik diák, Hu Dzsuki azzal demonstrálta az ízlelhető tévé működését, hogy édes csokoládét kért a géptől.

Rovatok