Index Vakbarát Hírportál

Életveszélyes kihívásra biztatott egy tízévest az Amazon Alexa

2022. január 2., vasárnap 08:59

Dugjon egy telefontöltőt félig a konnektorba, majd a töltő csatlakozójának kilógó részéhez érintsen hozzá egy pénzérmét – válaszolta az Amazon Alexa okosasszisztens egy tízéves amerikai kislánynak, amikor az megkérte a mesterséges intelligenciát, hogy ajánljon neki egy internetes kihívást.

Az esetről a kislány édesanyja, Kristin Livdahl elmondta, a rossz időjárás okán a lányával otthon elvégezhető, mozgással járó kihívásokat kerestek a neten, majd játszottak el. Miután a gyermek szólt az Echo hangszórónak, hogy az ajánljon neki egy újabb teljesíthető feladatot, az okosasszisztens az interneten 2020-ban megjelent, leggyakrabban a TikTokon feltűnt „The penny challenge” kihívást dobta ki válaszként az Our Community Now weboldalára hivatkozva.

Mondani sem kell, a kihívás életveszélyes. A fém vezeti az elektromosságot, így a feszültség alatt álló elektromos aljzatba tett pénzérme akár halálos áramütést, tüzet okozhat. A BBC cikkében emlékeztet, 2020-ban az angol és amerikai tűzoltóságok is figyelmeztettek rá, saját biztonsága érdekében senki ne próbálja meg teljesíteni a netes hülyeséget.

Kristin Livdahl hallotta az Echo hangszóróból érkező választ, így egyből leállította. Elmondása szerint lányának is furcsa volt az Alexa válasza, így fel sem merült a kislányban, hogy megpróbálja teljesíteni az elhangzott feladatot.

Az Amazon azóta közölte, letiltották az Alexa által adott válaszlehetőséget a mesterséges intelligencia által elért adatbázisból, valamint frissítették az okosasszisztenst, hogy a közeljövőben ne történhessen hasonló eset.

(Borítókép: Shutterstock)

Rovatok