Index Vakbarát Hírportál

Bűnösnek találták az orvosi kamustartup alapítóját, évtizedekre rács mögé kerülhet

2022. január 4., kedd 09:08

Egyenként is húsz év járhat azokért vádpontokért, amelyekben elmarasztaló döntést hozott a bíróság Elizabeth Holmes ügyében. A Theranos nevű orvosi startup alapítója a világ leggazdagabb embereit is átverte.

Jó néhány évtizedre kattanhat a bilincs Elizabeth Holmes csuklóján, aki azzal az orvosi kamustartuppal szerzett magának kétes hírnevet, ami ujjbegyből vett vérből ígérte számos betegség, például a rák azonosítását az Edison vagy Minilab névre hallgató robotizált gép segítségével.

A BBC beszámolója szerint a Theranos nevű startup alapítóját mintegy 11 vádpont alapján szeretné rács mögé tessékelni az ügyészség, ezek közül most négy vádpontban – köztük befektetők elleni csalás elkövetésére irányuló összeesküvésben – mondta ki bűnösnek egy kaliforniai bíróság, amikért

egyenként húsz év börtön is kiszabható.

A bíróság négy másik vádpont alól felmentette, háromban pedig egyelőre nem hozott ítéletet. A nő végig tagadta a vádakat. A bírósági döntés után egyelőre nem vették őrizetbe, és még az ítélet kiszabására vonatkozóan sem tűzték ki a tárgyalást. 

A Theranos korábban a Szilícium-völgy egyik legfelkapottabb technológiai startupja volt, előfordult, hogy 9 milliárd dollárra becsülték az értékét. Azt ígérték, hogy képesek teljesen forradalmasítani az egészségügyi szektort, mígnem kiderült, hogy a belengetett vívmány egy ordas nagy kamu. A csalásra először a Wall Street Journal hívta fel a figyelmet, mígnem a vállalat 2018-ban felfüggesztette tevékenységét. Ez idáig mintegy 900 millió dollárt szerzett olyan milliárdosoktól is, mint például Rupert Murdoch és Larry Ellison.

Jeff Schenk ügyész záró vádbeszédében közölte, hogy Elizabeth Holmes „a csalást választotta az üzleti kudarc helyett. Úgy döntött, hogy tisztességtelen lesz a befektetőkkel és a betegekkel szemben”. Hozzátette, ez a választás nemcsak hogy érzéketlen volt, de bűncselekmény is. A nő ügyvédje azzal kontrázott, hogy Elizabeth Holmes egy elhivatott és motivált üzletasszony, aki a „férfiak által uralt” iparágban próbált hullámokat vetni. A nő elismerte, hogy a Theranos működését tekintve „hibázott”, a tudatos megtévesztéseket azonban végig tagadta. Holmes és ügyvédje egyben azzal vádolták 19 évvel idősebb bűntársát és korábbi élettársát, Ramesh Balwanit, hogy érzelmileg és szexuálisan bántalmazta, a férfi ezt tagadta.

(via BBC)

Rovatok