Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas az erdőirtás a brazil szavannán

2022. január 4., kedd 11:16

Évek óta nem látott szintre emelkedett az erdőirtás a brazil szavannán. A Cerrado nevű füves-fás-erdős vidéken az INPE brazil űrkutatási hivatal hétvégén közzétett adatai szerint egy év alatt 8 százalékkal, 8531 négyzetkilométerre nőtt az erdőktől megtisztított terület az Amazóniától délre fekvő, több állam területén elnyúló régióban. Ez eddig a 2015 óta mért legmagasabb adat.

A területet „fejtetőre állított erdőnek” is nevezik, mivel az itt honos növények nagyon mélyre eresztik gyökereiket, hogy túléljék az aszályokat és a futótüzeket, emiatt a növényzet jelentős karbonelnyelőnek számít, elpusztítása, égetése karbonkibocsátóvá teszi a régiót. 

A brazil ökológusok felfigyeltek a megemelkedett erdőirtásra a világ legsokszínűbb élővilágú szavannáján.

Mercedes Bustamante, a Brazíliavárosi Egyetem ökológusa „rendkívül aggasztónak” nevezte az adatokat. A friss eredményeket a brazil kormány szilveszterkor hozta nyilvánosságra, a szakember szerint csak figyelemelterelésre használta a vezetés. 

A környezetvédők figyelme azért is fokozott a Cerradóval kapcsolatban, mert az 1970-es évek óta a természetes növényvilágának körülbelül a felét pusztították el földművelés (leginkább szójatermelés) és állattartás céljából. Mára a szójamezők több mint fele található a szavannás vidéken. 

Manuel Ferreira, a Goiási Szövetségi Egyetem geográfusa szerint az egyik leggyorsabb ütemben átalakult hely a Földön a Cerrado. A térségben rendszeresen fedeznek fel korábban ismeretlen növény- és állatfajokat, de sok faj valószínűleg még azelőtt kipusztul, hogy megismerhettük volna.

A Reuters azt írja,

az erdőirtás mértéke a 2000-es évek után csökkenésnek indult, azonban Jair Bolsonaro elnök hatalomra jutása óta újra emelkedik,

ugyanis a köztársaság vezetője a mezőgazdasági hasznosítást és a fejlesztést az érzékeny ökoszisztémákban is ösztönzi.

A múlt hónapban egy szójatermelőkből álló csoport azt állította, hogy adataik szerint a földművesek inkább a már megtisztított területeket hasznosítják ahelyett, hogy teljesen új helyeken irtanák ki az erdőket – írja az MTI.

Rovatok