Index Vakbarát Hírportál

Mérföldkőhöz értek a kínaiak a mesterséges nap létrehozásában

2022. január 4., kedd 21:38

A cél, hogy folyamatosan százmillió fokon tartsák a plazmát. Ha sikerülne leküzdeni az óriási technikai akadályokat, a fúzió gyakorlatilag kifogyhatatlan, tiszta energia forrása lenne.

17 perc és 36 másodpercig a Nap belső hőmérsékletének ötszörösére hevítette a hidrogén plazmát a kínai EAST, vagyis kísérleti fejlett szupravezető tokamak. A keleti Anhui tartományban 2006 óta működő EAST a világ első teljesen szupravezető tokamakja egy az ázsiai ország három „mesterséges nap” fúziós reaktora közül. A másik kettő Csengduban és Vuhanban található.

A régiós versengésben már sikeresen leelőzték a dél-koreai KSTAR fúziós reaktort. A plazmahevítés csúcsát viszont jelenleg a japán JT-60 tartja 522 millió Celsius fokkal.

A Nap magjára 15 millió fokos hőmérséklet jellemző. A fúziós fejlesztés célja ugyanakkor nemcsak a magas hőmérséklet, hanem az, hogy a plazmát hosszabb távon és stabilan 100 millió fokos hőmérsékleten tartsák.

Működő erőműben gondolkodnak 

Az EAST legutóbb 2021 májusában került a hírekbe plazmahevítési rekorddal, akkor 101 másodpercig 120 millió fokra hevítette a benne található plazmát. Egy másik kísérlet során pedig 20 másodpercig 160 millió Celsius fokot értek el. 

Ennél is figyelemre méltóbb a legutóbbi eredmény, amikor 1056 másodpercig, több mint 17 és fél percig 70 millió fokos hőmérsékletet tudták tartani a plazmát. 

A fúziós energia lényege, hogy az emberiség hasznosíthassa a Napot és a csillagokat működtető folyamatot, ami az atommagok nagy energiafelszabadulással járó egyesülése. Ha sikerülne leküzdeni az ehhez szükséges óriási technikai akadályokat, a fúzió gyakorlatilag kifogyhatatlan, tiszta energia forrása lenne.

Az európai ITER fúziós reaktor az eredeti tervek szerint 2023-ra érte volna el a fúziót, a jelenlegi céldátum 2035.

Az EAST-et működtető Hefei Plazmafizikai Intézet igazgató-helyettese, Szong Juntao szerint öt éven belül indulhat egy működő fúziós reaktor építése, ami 2040-ben kezdhetné meg az energiatermelést. 

(IFL ScienceSouth China Morning Post, Wikipedia)

Rovatok