Index Vakbarát Hírportál

Orvosdiagnosztikai fejlesztések több mint kétmilliárd forintból a PTE-n

2022. január 6., csütörtök 06:02

Egy több mint kétmilliárd forintos fejlesztés részeként egészségügyi adatok okoseszközökkel tötrénő elemzését, hasznosítását végző programcsomagon dolgozik a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontja (PTE SZKK).

A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) csaknem kétmilliárd és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú NKft. (BZAK) 200 millió forinttal támogatja a fejlesztést, a 4iG Nyrt. részvételével.  A világújdonságnak számító bioinformatikai elemző programcsomag fejlesztése 2020-ban indult és az év végéig jön létre. A tájékoztatóra készült ismertetőből kiderül, hogy egy  olyan kompetenciaközpont létesül, amely új egészségügyi technológiák és szolgáltatások fejlesztése érdekében képes az ipari szereplőkkel együttműködve innovatív adatgyűjtési, információfeldolgozási és elemzési módszereket kialakítani.

A fejlesztésekkel adatalapú egészségügyi szolgáltatásokat alakítanak ki, amellyel a ellátás hatékonyabban szervezhető, az egyetem és a környezetében működő egészségügyi szolgáltatók ellátási terhei mérsékelhetők és források szabadíthatók fel.

A klinikai vizsgálatok során óriási mennyiségű adat keletkezik, ennek kezelése, strukturálása körülményes és költséges, ezért egyre nagyobb hangsúlyt kap az egészségügy digitalizációjában és az új adatkezelési technológiákban rejlő lehetőségek kiaknázása – mondták a fejlesztők. 

Céljuk, hogy a program segítségével nemzetközi együttműködések jöjjenek létre.

Sebők Katalin, a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal vállalati innovációs elnökhelyettesének nyilatkozata szerint, a kompetenciaközpont gyakorlatban is alkalmazható eredményeket hoz majd a jövőben a szabadalmak, termékek és eljárások, technológiák, szolgáltatások terén. Hozzátette: ezeket erősíti, hogy az egyetem és a gazdasági szektor kapcsolata is megvalósul a projekt során.

Miseta Attila, a PTE rektorának véleménye szerint a program segítségével az orvostudomány szempontjából fontos előrelépések történhetnek, létrejöhetnek gyakorlatban is alkalmazható szabadalmak. A projekt szakmai vezetője, Wittmann István azt hangsúlyozta, hogy a modern orvoslásban egyre nagyobb teret kap az informatika és az okos eszközök, illetve a betegellátás során felgyülemlő adatmennyiség kezelése, hasznosítása, elemzése. Hozzáfűzte: az orvosokat segítő technológia közvetlenül és közvetett módon is segíti a betegellátást és a pácienseket.

Rovatok