Index Vakbarát Hírportál

Súlyosan veszélyeztetett fát neveztek el Leonardo DiCaprióról

2022. január 6., csütörtök 17:59 | aznap frissítve

Egy kizárólag a kameruni erdőkben megtalálható, most felfedezett, és rendkívül veszélyeztetett fafaj az Uvariopsis dicaprio nevet kapta a környezetvédőként végzett tevékenységéről is ismert hollywoodi színész, Leonardo DiCaprio után.

A brit Királyi Botanikus Kertek tudósai, akik a fát elnevezték, azzal indokolták a névválasztást, hogy tisztelegni akartak a színész előtt, akinek segítségével sikerült a kameruni Ebo esőerdőt egyelőre megmenteni a fakitermeléstől, írja a BBC nyomán a Qubit. Amikor kiderült, hogy Közép-Afrika egyik legnagyobb érintetlen esőerdejét át akarják adni fakitermelőknek, kutatók és civil környezetvédők együtt tiltakoztak, az ügyet a színész is felkarolta, akinek segítségével milliókhoz jutott el a kameruni kormányzat terve.

Bár az Ebo esőerdőt hivatalosan még nem nyilvánították védett területnek számító nemzeti parkká, mely a nemzetközi szakértők által a kameruni kormánynak benyújtott kérelem legfőbb célja, a fakitermelési engedélyeket visszavonták. Az erdőben őslakos a banen törzs, emellett több veszélyeztetett csimpánz, gorilla és erdei elefánt is él itt számos egyedülálló állat- és növényfaj mellett.

A színészről elnevezett fa az első olyan 2022-ben, melynek a Királyi Botanikus Kertek központi kutatói kereszteltek el a PeerJ folyóiratban kiadott tanulmányukkal. Az Uvariopsis dicaprio a Cananga nemzetséghez tartozó trópusi örökzöld fa, melynek törzsén fényes, sárga virágok nőnek. Mivel eddig az erdő csak egy nagyon kis területén találták meg, így a súlyosan veszélyeztetett fajok közé sorolják.

Rovatok