Index Vakbarát Hírportál

Kriptobányász programot telepít a felhasználók gépére a Norton

2022. január 7., péntek 13:45 | aznap frissítve

Egy maroknyi etherért kinyírta saját brandjét a vírusirtó.

Nagy felzúdulás alakult ki a népszerű vírusirtó fejlesztő Norton programcsomagja a Norton 360 miatt, miután kiderült, hogy az ezentúl kriptopénz bányász programot is tartalmaz.

A cég júniusban jelentette be az eszközt, amely szerintük arra ad lehetőséget, hogy a felhasználó felesleges számítási kapacitásával Ethereum kriptopénzt bányásszon. Az így keletkezett bevételből a Norton 15 százalékos jutalékot kért volna a tranzakciós díjakon felül.

Mint ismert a kriptopvaluták bányászatához brutális erejű videókártya, de leginkább pár száz brutális erejű videókártyával felszerelt géppark szükséges és az ilyen bányák hatalmas energiaigénye a kriptovaluták működésének és elfogadásának egyik legkomolyabb akadálya. A háztartásokban használt átlagos számítógép gyengébb videókártyával, ezzel szemben kevesebb kriptopénzt képes kibányászni, mint amennyi az ehhez felhasznált villamosenergia piaci ára. A Norton tehát jutalékával nagyot nyerhet, míg a felhasználó semmit.

Az sem segített a helyzeten, hogy a Norton Crypto programot nem kikerülhető a programcsomag részeként mindenképpen telepítésre kerül és mivel külön ablakban nem kér jóváhagyást ehhez, az átlagos felhasználó számára viszonylag macerás megoldással a Norton belső védelmének kikapcsolásával és a NCrypt.exe program felkutatásával és törlésével távolítható el.

A cég a PCMag-nek leszögezte, hogy csak akkor működik a kriptobányászat, ha a felhasználó bekapcsolja, szakmabeliek szerint ennek ellenére a Norton lépése gyakorlatilag egy brand-öngyilkosság. 

(Futurism)

Rovatok