Index Vakbarát Hírportál

Új oltást fejlesztett a Sinopharm, az omikron ellen is hatásos lehet

2022. január 7., péntek 15:45

A Sinopharm egy új, fehérjealapú vakcinát fejlesztett a koronavírus ellen, amelyet emlékeztető oltásként lehet beadni. Egy vizsgálat szerint a vakcina harmadik oltásként nagyobb védelmet adott az első két Sinopharm-oltás után az omikron-variáns ellen, mint egy harmadik dózis a korábban beadott oltóanyagból.

A vizsgálat eredményét nem sokkal azután publikálták, hogy szakértők megkérdőjelezték a Sinopharm-vakcina hatásosságát az omikron-variáns ellen. Egy nemrég megjelent vizsgálat ugyanis azt mutatta ki, hogy a kínai vakcina – más oltóanyagokkal együtt – jóval gyengébb védelmet adott az omikron ellen annál, amelyet a Vuhanban megjelent koronavírus-változattal szemben még fel tudott vonultatni.

A Sinopharm NVSI-06-07 nevű emlékeztető oltását egyelőre még csak az Egyesült Arab Emírségekben hagyták jóvá, itt végezték az említett vizsgálatot is. A korábbi, inaktivált vírusos technológián alapuló Sinopharm-vakcinával szemben ez utóbbi jelentős változásokat tartalmaz, másképp fejti ki a hatását. 

A vakcinát 192 olyan felnőttnél tesztelték, akik már több mint fél évvel korábban megkapták az eredeti Sinopharm-oltás két dózisát. Náluk az új vakcina felvétele után jelentősen nagyobb antitestszámot mutattak ki az omikron-variánssal szemben is, mint azoknál, akik harmadik alkalommal is az eredeti vakcinát kapták meg. 

A kutatást végző tudósok arra figyelmeztettek, hogy a vizsgálatból nem derült ki, hogy az új emlékeztető oltás pontosan mennyi ideig adhat védelmet a koronavírus ellen. Továbbá az antitestek számából még önmagában az sem derül ki egyértelműen, hogy az új vakcina mekkora védelmet biztosít a koronavírus súlyos szövődményei ellen, ehhez még további kutatások lennének szükségesek.

(via Reuters, Medrxiv.org)

(Borítókép: Raul Sifuentes / Getty Images)

Rovatok