Index Vakbarát Hírportál

Életet mentett a defibrillátorszállító drón Svédországban

2022. január 8., szombat 05:44

2021. december 9-én a svédországi Trollhättanben egy 71 éves férfi életét mentette meg az Everdrone automata, defibrillátort szállító drónja. Az idős férfi hólapátolás közben lett rosszul, azóta szerencsésen felépült a szívrohamból.

Az Everdrone és a svéd egészségügyi rendszer együttműködésében üzemeltetett Emergency Medical Aerial Delivery (röviden EMADE, magyarul sürgősségi orvosi légi ellátás) szolgáltatás a Västra Götaland régióban működik jelenleg, itt található Trollhättan is. A helyi kórházban dolgozó Dr. Mustafa Ali vette észre a földön fekvő férfit autójából, odaszaladt segíteni, majd közben tárcsázta a svéd segélyhívó 112-t. A külső, automatizált defibrillátort három perccel a hívás után a helyszínre szállította a drón, hamarabb, mint ahogy a mentő kiérhetett volna. Hála az orvosnak és a drón által kiszállított defibrillátornak, időben meg tudták menteni a férfit.

A defibrillátorszállító drónt a Karolinska Intézet újraélesztéstudományi központja, a 112 segélyhívót üzemeltető svéd SOS Alarm állami vállat, és a Västra Götaland régió közösen fejlesztette, az biztos működéséért pedig az Everdrone automatizált drónrendszerekre specializálódott svéd vállalat felel.

A rendszer aktiválását négy hónapig tartó tesztüzem előzte meg. Az EMADE négy hónap alatt tizennégy olyan riasztást kapott, amikor a drón hatótávolságán belül történt szívroham. A riasztások közül tizenkét esetben szállt fel drón, és tizenegyszer ért oda sikeresen és időben a defibrillátorral a helyszínre. A már aktív üzemben szolgáló rendszer jelenleg közel kétszázezer svéd állampolgárhoz ér el a szolgáltatás által lefedett területen, de az Everdrone szeretné ezt az ország több régiójára kiterjeszteni, így több emberhez elérni vele. Későbbi terveik között szerepel az is, hogy Európa más országaira kiterjesszék a Svédországban kifejlesztett rendszert.

Egy 2020-as tanulmány szerint Európában évente 275 ezer otthoni szívroham történik, ezeknek az eseteknek 70 százalékában nincs a közelben defibrillátor, így a túlélési arány is alig 10 százalék. Az Everdrone szerint ezeken az arányokon sokat segíthetnének drónjaikkal.

Az EMADE rendszer működése az alábbi videón látható:

(Borítókép: Everdrone)

Rovatok